5.9 C
Janja
Utorak, 16.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeU Austriji umro poznati humanista Huso Bošnjaković, porijeklom iz Zvornika

U Austriji umro poznati humanista Huso Bošnjaković, porijeklom iz Zvornika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U austrijskom gradu Linc, umro je jedan od poznatih bosanskih humanista Huso Bošnjaković, porijeklom iz Zvornika. 

Otišao je čovjek koji je skoro 30 godina činio sve da pomogne, kako braniteljima Podrinja, tako i onima koji se nakon progona nisu imali gdje skrasiti, niti su imali kome obratiti za pomoć i bilo kakvu podršku.

Bio je jedan od najaktivnijih članova džemata “Nur” u Lincu, gradu u kome je živio i radio godinama prije agresije. 

Njegova životna deviza je bila da je čovjek vlasnik “samo onog što drugome da” i takav je ostao sve do svoje smrti. 

Izgradnaj kuće – Foto Blicko

I pored sve dobrote i dobročinstva koje je činio, Huso Bošnjaković će, vjerovatno, ostati upamćen kao jedini Bosanac kome vlasti entiteta Rs, nisu omogućile da priđe svojoj porušenoj kući i obnovi je.

Naime, siledžijstvom jednog lokalnog Srbina koji je na prilazu njegovoj porušenoj kući u naselju Zlatne vode kod Zvornika, sazidao garažu u kojoj se nastanio, Husi Bošnjakoviću je bio onemogućen prilaz kući, koju je želio obnoviti. 

“Ne postoji institucija u Zvorniku na čija vrata nisam pokucao, tražeći da se izmjesti garaža ispred moga dvorišta, a kako bih mogao prići kući. 

Svi su klimali glavom da je zakon na mojoj strani, ali nikad niko nije pokušao provesti u djelo naredbu o izmještanju te garaže.

Ako svijet želi vidjeti šta je nepravda, šta je bahatost sistema, onda neka dođe u Zvornik i vidi kako vlast štiti uzurpatore i siledžije”, kazao nam je prije nekoliko godina Bošnjaković nakon još jednog uzaludnog pokušaja da privoli nadležne institucije u Zvorniku da sklone nelegalnu građevinu sa prilaza njegovoj kuću koju je želio obnoviti. 

/Politicki.ba/A. Hadžić

Najnovije vijesti