16.5 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiIdentifikovano pet žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, žrtve iz Srebrenice, Foče, Bijeljine...

Identifikovano pet žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, žrtve iz Srebrenice, Foče, Bijeljine i Brčkog

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli i Centra za obdukciju i identifikaciju u Goraždu identifikovano je pet žrtava proteklog rata.

Iz Instituta za nestala lica BiH saopšteno je da su u Tuzli identifikovane tri žrtve bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice, Bijeljine i Brčkog.

Ove žrtve prvo su identifikovane putem DNK metode, da bi članovi njihovih porodica i zvanično potvrdile taj identitet, navedeno je u saopštenju.

Iz Instituta su precizirali da je identifikovan Enver /Omera/ Jusufović koji je ubijen 1992. godine u mjestu Skelani, na području opštine Srebrenica.

Prema navodima Instituta, njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2006. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena u Skelanima.

Identifikovan je i Izet /Vejsila/ Ibnričić, koji je nestao 1993. godine u Bijeljini, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na muslimanskom groblju Plakuša 2021. godine, dodaje se u saopštenju.

Porodica je potvrdila i identitet Seada /Age/ Beširevića koji je nastradao u Brčkom tokom 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su prošle godine na lokalitetu muslimanskog groblja Ivici u Brčkom.

Iz Instituta za nestala lica BiH su naveli da su i Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu identifikovani rođaci Asim /Šerifa/ Mandžo i Vehbija /Halima/ Mandžo koji su ubijeni u Foči 1992. godine.

Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni prilikom ekshumacije na lokalitetu Dragojevića buk tokom 2018. godine.

/agencije

Najnovije vijesti