9.7 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiPotvrđena oslobađajuća presuda Milenku Gojgoloviću za silovanje u Vlasenici

Potvrđena oslobađajuća presuda Milenku Gojgoloviću za silovanje u Vlasenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Vrhovni sud Republike Srpske donio je drugostepenu presudu i potvrdio odluku Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kojom je Milenko Gojgolović oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. godine silovao zatočenicu logora “Sušica” u Vlasenici i nečovječno postupao prema istoj, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je u septembru 2021. godine donio prvostepenu presudu i oslobodio krivice Gojgolovića, kojem se na teret stavljalo da je, kao nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane Vlasenica, kasnije Vlaseničke lake pješadijske brigade pri Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 1992. godine u krugu logora “Sušica” silovao i tukao zatvorenicu ovog logora.

“Vrhovni sud Republike Srpske donio je presudu u predmetu Milenko Gojgolović tako što je potvrdio odluku Okružnog suda u Istočnom Sarajevu“, kazali su iz ovoga suda za BIRN BiH.

Ranije je advokat Miodrag Stojanović kazao za BIRN BiH da je prvostepena presuda objavljena usmeno, te da je, usljed nedostatka dokaza, Gojgolović oslobođen.

Tužilaštvo BiH je 2019. godine podiglo optužnicu protiv Gojgolovića, potom je predmet prebačen na Okružni sud u Istočnom Sarajevu, gdje mu se i sudilo.

Gojgolović je prošle godine bio i svjedok Odbrane na suđenju Radetu Gariću, kojeg je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora za zločine počinjene u Vlasenici i nad Srebreničanima.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

/detektor.ba

Najnovije vijesti