17 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeCvijanu Tomaniću potvrđena kazna od sedam godina zatvora za ratni zločin u...

Cvijanu Tomaniću potvrđena kazna od sedam godina zatvora za ratni zločin u Glumini kod Zvornika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

“Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu u predmetu Cvijan Tomanić, kojom je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, žalba optuženog Cvijana Tomanića, kao i žalba branioca Predraga Ješurića, a potvrđena prvostepena presuda od 30. septembra 2021.“, saopćeno je iz Suda BiH.

Tomanić je proglašen krivim da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), sa drugim mještanima došao u selo Glumina kod Zvornika krajem maja ili početkom juna 1992., tražeći preostale muškarce koji su se krili u šumi, a kada su trojica izašla iz šume, optuženi je sa drugima udarao Mehdina Halilovića rukama i nogama.

Vijeće je zaključilo da je Tomanić pucao oko nogu Bajazita Behljuljija, a kada je on pokušao pobjeći, optuženi i Milan Kandić, koji je preminuo, pucali su u njega i on je pao, da bi potom jedan od mještana pucao iz pištolja u Behljuljija.

U prvostepenoj presudi se navodi da su druga dvojica muškaraca odvezena, a da su njihovi ostaci pronađeni u grobnici na Crnom vrhu.

“Vijeće je našlo da je Tomanić, u okviru širokog i sistematičnog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne pripadnosti”, zaključilo je Prvostepeno vijeće.

Tužilaštvo je u žalbi početkom jula zatražilo izricanje veće kazne, dok su Tomanić, koji se nije pojavio na ovom ročištu, i njegov branilac zatražili manju kaznu ili da se presuda preinači u oslobađajuću.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Najnovije vijesti