Dolaskom toplijih dana započela je i sezona jagoda, ukusnih i mnogima omiljenih namirnica koje osim ukusom također osvajaju dobrobitima za naše zdravlje.

Kako donosi WebMD, postoji mnogo prednosti koje donosi redovna konzumacija jagoda.
Jagode su bogate vitaminima, antioksidansima i vlaknima i time nude niz prednosti koji ih čine neizostavnim dijelom uravnotežene i zdrave ishrane. Od jačanja imunološkog sistema do podrške zdravlju srca i probave, prednosti jagoda su mnogobrojne i naučno dokazane.
Jagode su bogate vitaminom C, vlaknima i polifenolima, antioksidativnim spojevima koji mogu pomoći u sprječavanju razvoja određenih bolesti.
One su niskokalorične i sadrže puno vode te ih to čini izvrsnim izborom za one koji žele poboljšati gubitak kilograma. Vlakna u jagodama također pomažu u postizanju osjećaja sitosti što može smanjiti potrebu za čestim unosom hrane.
Osim toga, jagode mogu pružiti i druge zdravstvene prednosti kao što su:
– jačanje imuniteta
– smanjenje rizika od raka i demencije
– snižavanje nivoa holesterola u krvi
– sprječavanje upale u organizmu
– očuvanje zdravlja crijeva.
/n1info.ba/podrinjemedia