6.8 C
Janja
Nedjelja, 09.11.2025.
NaslovnicaAktuelnostiZDRAVLJE: Šljive su tako obične, a tako zdrave – 7 razloga zašto...

ZDRAVLJE: Šljive su tako obične, a tako zdrave – 7 razloga zašto ih trebate jesti češće

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Šljive su jedno od najzdravijih voća koje možete uključiti u svoju ishranu. Osim što su ukusne, imaju i niz zdravstvenih koristi zahvaljujući bogatom sastavu vitamina, minerala i antioksidanasa.

Evo detaljnog pregleda njihovih prednosti:

1. Bogat izvor vitamina i minerala

Šljive su prepune vitamina C, K i A, kao i minerala poput kalija, magnezija i željeza.

Vitamin C jača imunitet i pomaže zacjeljivanju rana.

Vitamin K je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.

Kalij pomaže regulaciju krvnog pritiska i ravnotežu tečnosti u organizmu.

2. Pomažu probavi i sprečavaju zatvor

Šljive, posebno suhe (suhe šljive ili suhe šljive-prune), bogate su vlaknima i prirodnim laksativima (sorbitol).

Redovna konzumacija poboljšava rad crijeva.

Pomažu kod zatvora na potpuno prirodan način.

3. Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Zahvaljujući kaliju i antioksidansima:

Održavaju normalan krvni pritisak.

Smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL).

Čuvaju krvne sudove od oštećenja.

4. Regulacija šećera u krvi

Iako su slatke, šljive imaju nizak glikemijski indeks.

Postepeno otpuštaju šećer u krv.

Dobre su i za osobe koje vode računa o šećeru (u umjerenim količinama).

5. Jačaju kosti

Šljive, naročito suhe, sadrže nutrijente koji pomažu očuvanju gustoće kostiju.

Posebno korisne kod žena u menopauzi i osoba starije dobi.

6. Antioksidativno djelovanje

Šljive su bogate polifenolima i vitaminom C.

Smanjuju upalne procese u tijelu.

Štite ćelije od slobodnih radikala i usporavaju starenje.

7. Pomažu mršavljenju

Imaju malo kalorija, a puno vlakana, pa daju osjećaj sitosti.

Idealne su kao zdrava užina umjesto industrijskih grickalica.

/internet/A.H.

Najnovije vijesti