9.7 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHSrbi jedinstveni protiv razjedinjenih Bošnjaka

Srbi jedinstveni protiv razjedinjenih Bošnjaka

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nakon što je HNS pod vođstvom Dragana Čovića okupio pod jedan krov sve stranke s hrvatskim predznakom, sličan scenarij odvija se i u Republici Srpskoj gdje Milorad Dodik pokušava okupiti snažan svesrpski blok koji će preuzeti zajedničku odgovornost za predstojeće teške odluke.

Kako pišu banjaluke Nezavisne novine, političke stranke iz RS su, po svemu sudeći, blizu dogovora o formiranju bloka stranaka iz RS na nivou BiH, nakon što je Izvršni komitet SNSD-a pozvao dvije najveće opozicione stranke – PDP i SDS, da im se pridruže u formiranju vlasti.

Iako SNSD kao glavni motiv ovog poziva ističe odbranu interesa Republike Srpske u nadolazećem periodu i mogućim razgovorima o eventualnim promjenama uređenja BiH, govori se i o mogućem zajedničkom preuzimanju odgovornosti za teške odluke koje bi se mogle donositi u narednom periodu.

Naime, međunarodni predstavnici pozivaju na sprovođenje reformi, posebno u oblasti pravosuđa, kako bi zemlja bila bliže EU, a sa druge strane pozivaju na ubrzanje evroatlantskog puta BiH, što za predstavnike RS može biti problematično.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i Željka Cvijanović, predsjednica RS, smatraju da je njihova obaveza pozvati sve stranke iz RS na borbu za očuvanje Republike Srpske.

Dodik ističe da je zbog promjena izvornog Dejtona od strane međunarodnog faktora i djelovanja visokih predstavnika BiH došla u stanje paralize, i da SNSD želi širu koaliciju kako bi se osigurali interesi RS u narednom periodu.

“Bošnjaci misle da RS treba da nestane, da BiH bude cijeli prostor i da Sarajevo postane epicentar svih dešavanja. Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji i najradije bi, kada bi bili u mogućnosti, da formiraju svoju političku cjelinu, a mi Srbi ne vidimo nikakvu budućnost u BiH. Prema tome, mislim da je važno da zbog toga budemo okupljeni i da definišemo naše ciljeve i da oni budu jasni svima, jer je RS stvorena voljom ovog naroda”, rekao je Dodik.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, podsjeća da su SDS i SNSD već bili u koaliciji na nivou BiH, ali da ih je SNSD, kako tvrdi, uz pomoć Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, istjerao.

Uprkos prošlom iskustvu, kako kaže Govedarica za “Nezavisne”, oni su spremni da razgovaraju sa SNSD-om, da vide šta SNSD nudi, ali da to, kako navodi, ne prejudicira ishod i moguće dogovore niti da je postignut bilo kakav dogovor.

“SDS je spreman da razgovara sa svim parlamentarnim političkim partijama iz RS samo iz jednog razloga. Taj razlog se zove interes i zaštita RS u institucijama BiH i bili mi sa SNSD-om u tom partnerskom odnosu ili ne, uvijek ćemo braniti interese RS na državnom nivou. To je obaveza svake, a ponajviše državotvorne stranke kao što je SDS”, kaže Govedarica.

Cvijanovićeva kaže da sve stranke iz RS treba da nastupe zajedno kako bi bio skinut pritisak sa RS.

“To ne znači da mi moramo da budemo jedna politička grupacija i da nismo više u različitim političkim partijama, ali onda kada su nacionalni interesi u pitanju i onda kada treba da se oduprete izazovima te vrste, sasvim je logično i prirodno, a posebno u zemlji kakva je BiH, gdje izvodite vlast sa nivoa entiteta na nivo BiH, da onda okupite sve da nastupe zajedno”, rekla je Cvijanovićeva.

Podsjećanja radi, trenutno na nivou BiH vlast iz RS čine SDS i PDP, dok su im glavni partneri u FBiH SDA i HDZ.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je za ATV da je PDP uvijek bio i ostaje partija koja je za dogovor u vezi s onim što čini srpske nacionalne interese.

podrinjemedia/Slobodna Bosna

Najnovije vijesti