19.8 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaEkonomijaPočela sadnja krompira u Semberiji

Počela sadnja krompira u Semberiji

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na području Semberije se ovih dana uveliko počelo sa sadnjom krompira. Jedan od glavnih organizatora ove proizvodnje je Zemljoradnička zadruga „Agrofarmer“ iz Janje.

Prema riječima odgovornih u ovoj zadruzi, iako je zemljište za sadnju dobro pripremljeno a sadilice bez problema ušle u njive, sadnja krompira će biti smanjena sa 570 na 370 dunuma.

Razlog umanjenja sjetve leži u problemu vezanom za nabavku sjemenskog materijala. U proces proizvodnje industrijskog krompira za fabriku sušenog povrća i začina „Semberka“ uključeno je 35 kooperanata.

Jedan od njih je i Husein Camić, koji ističe, da je ovo zemlja prve klase, da se uvjek radi na kvalitetnoj podlozi,te da sam projekat ne bi uspio na svakoj vrsti zemlje.

Direktor Zemljoradničke zadruge „Agrofarmer“ iz Janje Mujo Bogaljević je u izjavi za RTRS naveo da se rade dvije sorte „lejdi rozeta“ i „opal“, čija suva materija iznosi preko 22 odsto. Prema njegovim riječima sjemenski materijal i đubrivo ranijih godina je doniralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a pomogao je i Grad Bijeljina. Ove godine troškovi padaju na sopstveni teret, a u pitanju su kreditna sredstva koja će biti odbijena kroz predati krompir. Shodno obavezama, zadruga uz stručni nadzor prati kompletan proces proizvodnje, od podjele sadnje do predaje prerađivaču.

Prema riječima agronoma Dejana Ristanovića, ove godine bi se mogao očekivati prinos od tri tone industrijskog krompira po dunumu.

Najnovije vijesti