Studenti i učenici iz Tuzle danas su posjetili Bratunac i Srebrenicu

1390

Svake godine, na datum što bliži 6. aprilu, koji ima simbolično značenje sa oslobađanjem grada Sarajeva a time i Bosne i Hercegovine od fašističko – nacističke vlasti u Drugom svjetskom ratu, studenti IV godine Filozofskog fakulteta odsjeka za historiju organizujuju naučno – nastavničku ekskurziju, posjetom istočnih dijelova naše domovine.

Ove godine, kao i do sada, na čelu sa prof. dr. Senaidom Hadžićem, ponovo su organizovali posjetu Bratuncu i Srebrenici.

Pored studenata Filozofskog fakulteta iz Tuzle, ovim posjetama priključili su se i učenici osnovnih i srednjih škola sa prostora Tuzlanskog kantona, uglavnom iz Tinje i Srebrenika, kao i učenici srednjih škola iz same Tuzle.

Naučno – nastavna ekskurzija sastoji se u tome da studenti IV godine organizuju posjetu Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, zatim Memorijalnom centru u Potočarima, posjeta gradu Srebrenici, kao i posjeta Kapeli Sv. Marije u Srebrenici, Starom gradu i mnogi drugi sadržaji.

Na svim lokacijama održavaju se časovi historije, gdje prisutnima se i govori o terorima i gonocidu koji je izvršen nad nedužnim narodom ovih krajeva.

U Bratuncu, prof. Senaidu Hadžiću kao i studentima uručene su zahvalnice ispred Udruženja “Naše sjećanje Bratunac”.

Zahvalnice za dosadašnji doprinos u očuvanju historije uručili su Hiba Ramić, Tima Delić, Šuhra Sinanović i Ćazim Jusupović.

Uz zahvalnice predstavnicima Univerziteta i škola uručene si knjige od autora mr.Ramiza Salkića.
Prisutnima se obratio zamjenik načelnika opštine Bratunac Salih Dubičić.

Nakon Bratunca uslijedila je posjeta Potočarima i gradu Srebrenici.

/podrinjemedia.ba

Prethodna vijestPočela sadnja krompira u Semberiji
Naredna vijestU Sarajevu svečano otvarena manifestacija „Dani vakufa u BiH“