17 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHPorodice žrtava na suđenju za zločin u selu Kravica: Negiranje zločina je...

Porodice žrtava na suđenju za zločin u selu Kravica: Negiranje zločina je sramno

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a manjeg BH entiteta za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice, nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svjedoka odbrane Boška Budimira, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade manjeg BH entiteta, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Današnji svjedok odbrane Boško Budimir, koji je zaposlen kao vozač u međunarodnom transportu, ispričao je sudu kako je u julu prinudno odveden na obuku na Jahorinu sa bratom Veljkom Budimirom, kako su tamo radili remont vozila. On je naveo i kako su 10. jula autobusima svi pripadnici prve čete, kojoj je i on pripadao, odvedeni u školu u Bjelovac, kod Srebrenice, a odatle do mosta kod Potočara, rano ujutru, dok je bila magla.

Kazao je kako, kada se magla povukla, došlo je naređenje da brat i on “obezbjede” UNPROFOR, dok je ostatak čete išao ka Srebrenici. Budimir je dodao kako je i predveče došao optuženi Nedeljko Milidragović sa naređenjem da jedan transporter bude premješten, što su i učinili, a potom su kod Milidragovića, njegov brat i on prespavali.

Prema njegovom svjedočenju, 12. jula su se vratili u Bjelovac, a potom su brat i on dobili naređenje da pregledaju i drugi transporter i nakon remonta da ga transportuju do Janje, što su sa Milidragovićem i njegovim kumom učinili 14. jula. Zatim su on i brat opet prespavali kod Milidragovića, a sljedećeg dana vratili su se na Jahorinu, gdje su ostali još 15 dana.

Na to je Milidragović “sugerisao sudu” zašto je on izdavao naređenja za transportere, navodeći da je on bio “ekspert za sva borbena vozila”.

Na pitanje suda, svjedok Budimir kazao je da je za zločin u Kravici čuo tek kada je došao kući, a da je dok je bio tamo čuo za štalu “u kojoj su bili zarobljeni muslimani”, ali nije znao više detalja o tome.

Na današnjem glavnom pretresu izvedeni su i pisani dokazi, među kojima je i spisak grobnica i njihovih položaja na geografskoj karti, na šta su advokati optuženih imali zamjerke, ističući da to nisu “grobnice muslimana, niti ljudi koji su stradali u tom periodu”.

O pisanim dokazima izjasnio se i optuženi Milidragović, koji je rekao da ništa ne vjeruje “pravosudnim organima Bosne i Hercegovine”.

Logor Kravica kod Bratunca

Nura Begović, iz Udruženja “Žene Srebrenice”, čiji je tridesetdevetogodišnji brat Adil Suljić ubijen, ocjenila je da je Milidragovićeva konstatacija sramna.

“Ne mogu da shvatim da jedan zločinac može da negira zločin i može da kaže da su izmišljene grobnice. Ovo je sramno, sram ga bilo. Neka pogleda istini u oči, neka kaže da li se on boji budućnosti, da bude u našoj koži. Mi ne želimo nikakvu osvetu, mi ne želimo više nikakvo ubijanje, mi hoćemo samo pravdu. Danas sam ovdje da vidim ubice, ubice mog brata i mnogih kao što je moj brat”, navela je novinarima u Beogradu.

Ona je ocjenila i da je sramno što se on predstavlja kao neki “ekspert”.

“Ja mislim da će ovaj sud imati pravde za porodice. Mi smo dokazali istinu. Smatram da će ovaj sud donijeti pravičnu odluku, kazniti počinioce i da se ne desi više nikad rat”, dodala je Begović.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”, kazala je da, iako je prisustvovala brojnim suđenjima i u Sarajevu i u Haagu, ovaj sud u Beogradu joj je “zagonetka i nije sigurna da li se ovdje ozbiljno sudi ili je to samo reda radi”.

“Današnji svjedok odbrane normalno da laže, izvodi, eskivira, bježi. Ničega se ne sjeća, to sve razumijem. Ali, da pokazuju grobnice i da je razlika što je neko 1992. godine ubijen ili 1995. sve je to ista vojska, samo su se možda smjenjivali ljudi”, rekla je.

Prema njenoj ocjeni, sud je neozbiljan, a da bi važnije bilo za Srbiju i srpski narod da se istina prihvati i da se zločinci osude.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. i 20. maj, kada će biti ispitani svjedoci odbrane, među kojima i brat današnjeg svjedoka – Veljko Budimir, koji se do sada nije odazvao pozivu suda, zbog čega je novčano kažnjen, kao i bivši ministar unutrašnjih poslova manjeg BH entiteta, general Tomislav Kovač.

/Anadoly/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti