17 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiRegija(VIDEO) Požar u džamiji Al-Aqsa. Trećem najsvetijem mjestu za muslimane

(VIDEO) Požar u džamiji Al-Aqsa. Trećem najsvetijem mjestu za muslimane

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Požar je izbio u čuvenom kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, baš u isto vrijeme kada je plamen razorio katedralu Notre Dame u Parizu. Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju dim i vatru koje se vide iz krova molitvene sobe Marwani u kojoj Palestinci petkom obavljaju molitvu.

Palestinska novinska agencija, navela je da je požar uspješno ugasila vatrogasna brigada Islamskog vakufa.

Vijest o požaru na džamiji Al-Aqsa, trećem najsvetijem mjestu u islamu i središnjem dijelu arapsko-izraelskog sukoba, u velikoj je mjeri zasjenjena mnogo većim požarom koji je istovremeno zahvatio katedralu Notre Dame.

Palestinska novinska agencija izvijestila je da je Mahmoud Abbas izrazio duboko žaljenje zbog požara koji je izbio u katedrali Notre Dame u središtu francuske prijestolnice Pariz, koji je uzrokovao rušenje kule katedrale.

“Predsjedništvo je potvrdilo svoju solidarnost i saosjećanje s našim prijateljima u Francuskoj zbog ovog incidenta”, dodao je Abbas.

Marwani soba za molitvu nalazi se ispod jugoistočnog ugla Brda hrama, muslimanima poznata i kao Haram al-Sharif, na tom mjestu je sagrađena Kupola na stijeni, a nedaleko nje je džamija al-Aksa.

Azzam al-Khatib, generalni direktor Jeruzalemskog vakufa i Odjela za poslove džamije Al-Aqsa, rekao je jordanskoj televiziji Al-Mamlaka da je požar izbio u dvorištu te da je uzrok požara najvjerovatnije dječija igra u tom području.

/klix.ba/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti