6.5 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacPolaznici mektebske nastave iz Berlina posjetili memorijalne centre Veljaci i Potočari

Polaznici mektebske nastave iz Berlina posjetili memorijalne centre Veljaci i Potočari

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Polaznici mektebske nastave u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu, danas su posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane 303 bošnjačke žrtve iz 1992. godine.

Ukupno 26 učenika su u Memorijalnom centru dočekali Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS i Admir ef. Velić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, a učenike su predvodili Hirka Krdžić, mualima u IKB Berlin, Suad Hodžić, koordinator mekteba i Alvir Hasanović, član Vijeća mekteba.

Salkić je učenicima govorio o razmjerama zločina počinjenih 1992. godine u Bratuncu, izgradnji Memorijalnog centra, ali i važnosti njegovanja sjećanja na zločine i genocid u Podrinju. Također, učenicima je naglašena važnost čuvanja veze sa domovinom, ali i njihovog obrazovanja u zemlji u kojoj trenutno žive.

Učenici su posjetili i spomen  sobu koja se nalazi u okviru Memorijalnog centra Veljaci, a u okviru koje se nalazi izložba fotografija logoraša i masovnih grobnica.

Posjetu učenika, čiji su roditelji uglavnom porijeklom iz  Podrinja, ali i Krajine, te Srbije i Crne Gore, zajedno sa IKB Berlin, organizovala je organizacija MFS Emmaus.

Bratunčanin Alvir Hasanović je kazao da se radi o vrlo važnoj posjeti, u okviru koje će polaznici mektebske nastave naučiti bitne činjenice iz ratne prošlosti, ali i upoznati se sa ljepotama Bosne i Hercegovine.

-Islamski kulturni centar Bošnjaka u Berlinu je organizovao ekskurziju u Bosnu i Hercegovinu. Djeca su željela da dođu i upoznaju našu domovinu. Odlučili smo da Srebrenica i Bratunac budu nezaobilazni tokom posjete. Ovdje je počinjen genocid nad našim narodom, a željeli smo i da djeca vide gdje je Drina i gdje je granica naše domovine. Također, djeca će vidjeti i ljepote našeg bosanskog Podrinja, ali i Sarajeva, Travnika i Mostara. Dakle, cilj nam je da ova djeca nauče o našoj tragičnoj ratnoj prošlosti, o počinjenim zločinima i genocidu, ali svakako i da vide ljepote naše domovine Bosne i Hercegovine, kazao nam je Hasanović.

Polaznici mektebske nastave su tokom dana posjetili i Potočare i Srebrenicu. U narednim danima će nastaviti putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu.

Bratunac.ba/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti