32.6 C
Janja
Utorak, 18.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHDodijeljene stipendije za više od 340 studenata povratnika u RS

Dodijeljene stipendije za više od 340 studenata povratnika u RS

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Najavili smo da ćemo one koji budu naši stipendisti naredne godine značajnije podržati, tako da ćemo povećati iznos za ovaj program koji provodimo sve ove godine, rekao federalni ministar Ramić.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH danas je u Sarajevu potpisalo ugovore sa 349 studenata povratnika u entitet Republika Srpska, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ugovore, koji se odnose na akademsku 2018/19. godinu, sa studentima je potpisao Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, koji je tom prilikom istakao da će naredne godine nastojati da izdvoje veći iznos za stipendiranje studenata povratnika u RS, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Radi se o povratnicima u 32 općine, od čega je najviše studenata iz Doboja, zatim Prijedora, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice, Teslića, Modriće, Bratunca… Dakle, ovo je program koji se realizira još od 2013. godine, tako da je kroz ovaj program federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica do sada prošlo oko 2.070 studenata. Za ovu godinu je podrška bila u iznosi nešto više od 250.000 konvertibilnih maraka, tako da je podrška za prvu i drugu godinu podrška bila 600 KM, a za treći i četvrtu godinu 800 KM. Već smo najavili da ćemo one koji budu naši stipendisti naredne godine značajnije podržati, tako da ćemo povećati iznos za ovaj program koji provodimo sve ove godine – istakao je Ramić.

On je dodao da je potpisivanje ugovora sa studentima jedan od svečanijih događaja tokom godine u organizaciji Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, te izrazio nadu da će mladima biti od velike pomoći tokom procesa obrazovanja. Isto tako, pozvao je studente da se po završetku studija prijavljuju na mnogobrojne programe koje ministarstvo realizuje, kao podršku povratnicima u entitet RS.

Nedim Isić iz Doboja studira mašinstvo na Univerzitetu u Sarajevu i korisnik je stipendije Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica četvrtu godinu.

-Kao za svakog studenta i meni ova stipendija predstavlja veliku pomoć u nastavku mog studija i olakšava mi. Zahvaljujući stipendiji sebi olakšavam troškove života i plaćanje studentskog doma – kazao je Isić.

Ove godine u budžetu Federacije BiH za stipendiranje studenata povratnika u RS izdvojeno je 250.200 KM.

/Anadolija/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti