15.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Naselje Lupe - pokrenuta akcija za izgradnju SPOMEN OBILJEŽJA

Zvornik: Naselje Lupe – pokrenuta akcija za izgradnju SPOMEN OBILJEŽJA

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Naselje Lupe nalazi se u okviru mjesne zajednice Kučić Kula, nedaleko od Zvornika, u pravcu od Karakaja prema Sapni.

U ovom naselje skoro u potpunosti se vratilo prijeratno stanovništva, a u toku rata mnogi su dali i svoje živote za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Od povratka, prošlo je 18. godina, i svakog 9. marta, Lupićanci se na prigodan, vjerski način sjete svojih najmilijih, kao i prvih teških dana povratka. Tako su uradili i ove godine, o čemu smo Vas ranije izvještavali.

Obnovili su kuće, mekteb, obnovili infrastrukturu, koja je nažalost od onih teških poplava iz 2014. godine na mjestima u potpunosti urušena, ali u suštini u ovom mjestu ima Bošnjaka i ima hvala Bogu dosta života.

Momci se žene, ima i dječice i hvala Bogu ima i života – kroz šalu pričaju nam u Lupama.

U znak sjećanja na svoje najmilije, ovih dana stanovništvo ovog kraja pokrenulo je jednu akciju, čiji je krajnji cilj da se ispred lokalnog mekteba u znak sjećanja na šehide Lupa, izgradi SPOMEN OBILJEŽJE (ploča), sa imenima poginulih iz ovog mjesta.

Približan planirani izgled SPOMEN PLOČE

Zvanično saopštenje iz ovog kraja glasi:

Ovo su naši šehidi, naši najmiliji koji su svoje živote dali za nas, za našu domovinu.  Nekad su radili, gradili naše selo i našu domovinu. Mi smo ostali iza njih i naša je obaveza da ih se sjećamo svakog dana. Zato mi koji živimo u Lupama i dijaspori, odlučili smo da ispred našeg mekteba u Lupama, sagradimo spomen obilježje, kako bi se svaki dan sjećali naših namijilih. Gradjevinski odbor poziva sve članove porodica, rodbinu, komšije, prijatelje i sve ljude dobre volje da se finansijski uključe u ovu akciju. Postavljenje kamena temeljca je planirano do kraja aprila. Mahsuz selam – poručuju iz Lupa.

U razgovoru za naš portal, osoba koja je uključena u građevinski odbor, i osoba koja je uvijek aktivna po svim pitanjima u ovom mjestu ali i mnogo šire, g-din Mevludin Lupić rekao nam je da će to biti jedna manja spomen ploča, sa imenima naših šehida, i da će otprilike za istu trebati oko 6 do 7 hiljada konvertabilnih maraka.

Ovim putem, ukoliko i Vi želite da se uključite u ovo hajr djelo, ili da saznate više informacija o ovoj akciji, to možetw učiniti na broj telefona: 061/820-413 – kontakt Mevludin Lupić.

Mi, ekipa iz podrinjemedia.ba, bićemo ako Bog da, i na polaganju kamena temeljca i o svemu ćemo Vas informisati.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti