18.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiAladža džamija ponovo će zablistati: Danas otvaranje fočanske ljepotice srušene 1992. godine

Aladža džamija ponovo će zablistati: Danas otvaranje fočanske ljepotice srušene 1992. godine

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svečanost u Foči predstavljat će zasigurno poseban događaj uzme li se u obzir historijat i značaj ovog vjerskog objekta. Iz Foče bi danas trebala biti odaslana poruka cijelom svijetu.

Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. 

 
Ovo je kulturni, historijski i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila pod zaštitom države. Aladža džamija predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i bila je jedan od najbolje proporcioniranih objekata, sa izvorno sačuvanim unutrašnjim dekoracijama.

Sama ceremonija otvaranja danas je planirana oko 11 sati. Na svečanost je potvrđen dolazak Mehmet Nuri Ersoya ministra kulture i turizma Republike Turske sa velikom delegacijom te zemlje.

 
Na ceremoniji bi se trebali obratiti Radislav Mašić, načelnik općine Foča (RS), predstavnik Medžlisa IZ Foča, muftija goraždanski, predstavnici vakufskih direkcija BiH i Republike Turske, Senaid Zaimović i Adnan Erdem. Očekuje se i mnoge visoke zvanice iz BiH, kao i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein efendija Kavazović.

Ova džamija predstavlja jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu, a šest osoba iz Turske je radilo na uređenju murala koji krasi obnovljenu Aladža džamiju. Pored džamije su izloženi njeni porušeni dijelovi koji se nisu mogli iskoristiti prilikom rekonstrukcije.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Trenutno se pred sudom BIH vodi proces protv vojnika nekadašnje vojske Republike Srpske Gorana Mojovića zbog rušenja Aladža džamije.

 
klix.ba/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti