23.7 C
Janja
Utorak, 16.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJezero Perućac: Jasmir Beganović Mire ozbiljno razvija turizam. Možete iznajmiti i...

Jezero Perućac: Jasmir Beganović Mire ozbiljno razvija turizam. Možete iznajmiti i vikendice na vodi

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ugostiteljstvo i turizam na jezeru Perućac je u povoju, barem kada je u pitanju lijeva obala jezera u Bosni koja najvećim dijelom pripada opštini Srebrenica.

Najviše u razvoju turističke ponude ovdje je do sada postigao Jasmir Beganović Mire iz Sjedača koji je već nekoliko godina uporan što već i daje rezultate. Počeo je pod četiri kolca natkrivenim najlonom i za nekoliko godina upornog rada, odricanja i ulaganja postigao je dosta. Posjetili smo ga i uvjerili se u to da se se odlično pripremio za predstojeću turističku sezonu.

U njegovom restoranu simboličnog imena “Krčma u planini” na plaži Oštrika ima mjesta za 70 gostiju istovremeno. U odnosu na ranije  ima novi enterijer, više mjesta, kvalitetniju i veću ponuda gostima koji kod njega dođu. Zahvaljujući njemu i nekolicini mještana i vlasnika vikendica riješen je i dugogodišnji problem vode za piće na plaži. Sad ima vode i za tuširanje.

Mire u ovogodišnjoj ponudi svojim gostima izdaje vikendicu na vodi sa šest ležajeva, vrlo povoljno. Vikendica je potpuno opremljena ima i kupatilo, tv, wi-fi… Tu je i šadrvan za odvojeno drušvo koje želi uživati u jelu i piću sa uslugom na vodi, te dva čamca za vožnju gostiju jezerom ili u dogovorene ture za razgledanje kanjona Drine do Žepe i Višegrada.  U ponudi kod Mireta ove sezone je i jagnjetina sa ražnja, svježa riba i roštilj. U poslu mu pomažu i članovi porodice i kaže da je zadovoljan.

Nije zadovoljan radom Turističke organizacije Srebrenica koja u neku ruku gazduje plažom ali baš “gazduje”, kaže Mire jer se po njemu njihov sav rad ogleda samo u organizivanju regate jednom godišnje i postavljanjem oznaka kupačima pored pontona. Najveći problem je odvoz smeća. Postavljane su u nekoliko navrata kante i kontejneri ali smeće  niko ne odvozi a svi posjetioci plaže ga bacaju.

Nekoliko podataka o samom jezeru Perućac

Jezero Perućac je akumulaciono vještačko jezero koje se vodom napaja iz rijeke Drine, nalazi se između područja opštine Srebrenica (BiH) i opštine Bajina Bašta (SRB). Jezero je nastalo pregrađivanjem toka rijeke Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“. Dužina brane je 461 m a visina 93 m. Srednja julska temperatura jezerske vode se kreće oko 22˚C kod brane, a nizvodno u samom toku voda je nešto hladnija, oko 17˚C .

Perućačko jezero se prostire kroz kanjon Drine, sve do Višegrada dužine oko 50 km i cijelom dužinom je plovno. Nad jezerom nadvile su se ogromne padine planine Tare koja pripada Nacinalnom parku Tara. Ovo područje, sa obje strane jezera, prepoznatljivo je i po Pančićevoj omorici za koju se smatra da je otkrivena na planini Tari 1875. godine a rasprostranjena je i na teritoriji Višegrada, Milića, Srebrenice.

Jezero Perućac bogato je raznim vrstama ribe kao što su kapitalni primjerici soma i mladice, pastrmka, mrena, skobalj, šaran, jez, deverika, klen i mnoge druge.

Na jezeru se nalazi uređeni dio plaže za posjetioce. Turistički potencijali jezera Perućac još uvijek su vrlo malo iskorišteni a jedna od rijetkih turističkih aktivnosti jeste „Pančićeva regata“.

 

M. Sekulić/ RTV Srebrenica/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti