20.4 C
Janja
Ponedjeljak, 24.06.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Upravo završen sastanak Gradskog štaba civilne zaštite za vanredne situacije

Zvornik: Upravo završen sastanak Gradskog štaba civilne zaštite za vanredne situacije

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas je zasjedao Gradski štab civilne zaštite za vanredne situacije na kome je konstatovano da trenutno nema opasnosti od izlivanja rijeka na prostoru grada Zvornika.

Gradonačelnik Zvornika i komandant Gradskog štaba Zoran Stevanović rekao je da su rijeke Sapna i Hoča u koritu, te da nisu ni blizu tačke izlivinja.

– Mi smo nakon najava o povećanim padavinama preduzeli neke aktivnosti, između ostalog stari most u Mjesnoj zajednici Ulice zabranili smo za saobraćaj i praktično se pripremili za njegovo brzo demontiranje ukoliko se desi da zaprijeti opasnost od povećanja nivoa rijeke Sapne. Kao što je poznato u toku su radovi na regulaciji korita rijeke Sapne na potezu od njenog ušća u Drinu do mosta u mjesnoj zajednici Cer i još uvijek sa radovima nismo stigli do starog mosta na Ulicama koji je predviđen za rušenje. Građanima mjesne zajednice Ulice koji su koristili stari most poručio bih da ga više ne koriste ni kao pješački jer je oko njega opkopano tako da bi i za manji porast rijeke Sapne mogli doći u nepotrebnu opasnost. Izgrađen je novi most i nema razloga da se koristi stari. Na rijeci Hoči radimo na ispravljanju nekoliko krivina. Očekujemo da do kraja dana dođe do prestanka padavina tako da mislim da je grad Zvornik u ovom trenutku bezbjedan što se tiče opasnosti od poplava – rekao je gradonačelnik.

Načelnik Službe civilne zaštite grada Zvrnika i načelnik Gradskog štaba Rajko Jurošević naglasio je da je Služba civilne zaštite u pripravnosti već nekoliko dana, te da je svo ljudstvo mobilisano. Uvedeno je 24-tvoro časovno dežurstvo, a broj telefona za prijave problema je 056/210-853.

– Mi smo dosta toga preduzeli kao preventivne mjere nakon najave Hidrometeorološkog zavoda i Republičke uprave Civilne zaštite da će doći do većih padavina i povećane mogućnosti od poplava. Pored aktivnosti kod starog mosta na Ulicama mi smo preventivno očistili nekoliko rukavaca i izvršili dodatno nasipanje obale Sapne u dijelovima gdje se ranije izlivala. Takođe, kod mosta na rijeci Hoča u naselju Karakaj-Glumina dežura mašina, kao i pored mosta na Ulicama. U najkritičnijem naselju Mitrovići pored rijeke Hoče ostavili smo pumpu za crpljenje vode, dok su još dvije pumpe u pripravnosti, ali svi pokazatelji govore da je većina opasnosti prošla. U narednom periodu ne očekujemo dodatke probleme, trenutna popunjenost korita Hoče je 30 posto, Sapne 40, dok je protok rijeke Drine oko 500 metara kubnih u sekundi, tako da i ako dođe do nepredviđenih padavima ovi vodotoci će moći da ih apsorbuju u određenom periodu – rekao je Jurošević

Jurošević je naglasio da zvornička Služba civilne zaštite ima izuzetnu saradnju sa Službom civilne zaštite susjedne Sapne istakavši da je jako bitna rana dojava ukoliko dođe do naglog nivoa rijeka u gornjim vodotocima.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti