19.8 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacBratunac: Potpisani ugovori o isporuci sistema za navodnjavanje maline

Bratunac: Potpisani ugovori o isporuci sistema za navodnjavanje maline

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na osnovu Sporazuma zaključenog između Opštine Bratunac i NVO „Caritas Švajcarske“, u Bratuncu je izvršeno potpisivanje i dodjela sistema za navodnjavanje malina. Pravo na učešće u ovom projektu imali su, prvenstveno nezaposlene osobe, mladi i žene sa područja opštine Bratunac, koji posjeduju zasade maline. Ukupno su podržana 52 korisnika.

Jedan sistem za navodnjavanje, u zavisnosti, može da košta do 500 km, dok će ovim projektom, kompletan sistem koštati 325 km, s tim što korisnici učestvuju sa 40%, dok „Caritas“ i opština Bratunac učestvuju sa 30%. Ukupna vrijednost ovog sistema i projekta je 17.000 KM.

„Oni dobijaju kompletan sistem za navodnjavanje. Dobijaju, također, podršku pri instalaciji sistema za navodnjavanje i također dobiće predavanje o efikasnom sistemu za navodnjavanje i uspostavljanju zalivnih normi“- rekao je zamjenik projekt menadžera Adnan Jašarević.

Ova projektna aktivnost pomaže da proizvođači koriste svoje vodne resurse i pospješe prinos.

„Proizvodim malinu, imam dva duluma, to je bilo proširenje i to sam dobio od Federalnog ministarstva. Međutim, nisu mi dali sistem za navodnjavanje i došao sam ovdje da to tražim. Imali smo dobru vijest da je opština uzela velike pare da namjesti nam bazene, da pokrije cijel taj, naš grad“- rekao je proizvođač Sabit Nukić.

Nakon sistema za navodnjavanje, proizvođači se nadaju i dobroj otkupnoj cijeni.

„Ja mislim da će ovaj sistem za navodnjavanje biti malo olakšavajući i još ako bude cijena kako valja, onda se isplati i trud i to, jer pod malom cijenom je to neisplativo raditi, jer ima tu dosta obaveza“- nadovezao se proizvođač Milan Milosavljević.

Sistemi za navodnjavanje mogu povećati prinos od 30% do 40%, a u godinama kada je suša, mogu doprinijeti i kompletnom očuvanju cijelih zasada. Opština Bratunac već decenijama je prepoznatljiva po proizvodnji maline, koja čini njenu glavnu privrednu budućnost, tako da će ovi sistemi biti od velike važnosti svim korisnicima.

upsmedia.ba/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti