14.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaSportDžanan Musa zakucao sinonim uzora košarkaša i čovjeka

Džanan Musa zakucao sinonim uzora košarkaša i čovjeka

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prije par dana, u vrijeme svog rođendana, umjesto da sam očekuje poklon, on je dao rođendanski poklon svom gradu.

Tako su na bihaćkom košarkaškom igralištu Bigram, u centru grada, započeli radovi na uređenju igrališta i tribina, koji su sada u završnoj fazi.

Ideju za postavljanje novih koševa, farbanje terena i tribina inicirao je košarkaški as, reprezentativac BiH i Bišćanin sa NBA statusom, Džanan Musa.

Džanan je isključivi finansijer kompletnog projekta, donirao je sva potrebna sredstva za obnovu igrališta a u realizaciji projekta mu je pomogao i posredovao Sejo Bukva, osnivač K.K “Koš” u kojem je svoju profesionalnu karijeru započeo Džanan.

Musa, danas košarkaš Brooklyn Nets-a, pokazuje i dokazuje  kako se voli košarka i kako se voli svoj grad.

Svojim primjerom kako biti vrhunski košarkaš i čovjek, lijep je podsjetnik svima koji su to odavno zaboravili a kao takvi odlučuju o sudbini košarke u BiH.

Džananov otac, Rusmir kaže da je sama ideja za uređenje košarkaškog igrališta “Bigram” Džananova i Džennisova ideja jer su oni često upravo tu igrali košarku.

“Džananova želja je da pokuša nekim novim generacijama u određenoj mjeri olakšati i omogućiti prikazivanje njihovih košarkaških vještina na, za Grad Bihać kultnom igralištu” , kaže Musa.

Realizacija ideje je, kaže, naišla na potpuno razumijevanje gradonačelnika Bihaća i Gradske uprave, te Željka Juričića koji je i jedan od organizatora bihaćkog Streetball-a.

“Ovakvih i sličnih primjera svakako trebamo u većem obimu jer definitivno talentirane djece u Bosni i Hercegovini ne manjka ali se ovakvim aktivnostima podiže i nivo svijesti i opšte sportske kulture sa krajnjim ciljem izgradnje zdravog društva u cjelini. Džanan je zaista presretan zbog mogućnosti svog skromnog doprinosa ovakvim i sličnim aktivnostima”, zaključuje Rusmir Musa.

I tako, dok veliki ruše, on gradi i ostavlja u naslijeđe. Dok drugi sanjaju on ostvaruje svoje snove.

Podsjećanja radi, Džanan Musa je reprezentativac bh. košarke koji je za Cedevitu potpisao u decembru 2014. godine i sa njima dvaput puta osvojio Kup Krešimira Ćosića (2016, 2017) i jednom A-1 ligu (2016). S kadetskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu, gdje je bio proglašen i najkorisnijim igračem (2015). Trenutno je član NBA ekipe Brooklyn Nets.

Džanan je prije nekolio dana napunio tek 20 godina, a sebi nosi više mudrosti, karaktera i empatije od mnogih 20 godina starijih. I da, mnogo je uspješniji od njih i zasigurno već ima mnogo ostaviti u naslijeđe onima koji dolaze.

On je zlatni momak koji nije samo ponos svojih roditelja već i nacije, bar one koja je još zdravog razuma.

Uzeti a ne dati, uzeti još više a ne podijeliti, zgrabiti samo za sebe i ostaviti pustoš je već predugo defaultni način života u BiH te jedan odgojno-društveno-politički fenomen.

U takvom defaultu oni koji daju i ostavljaju pale svjetlo u mraku bh. društva.

Kada su bh. kadeti osvojili zlato 2015. godine, to je za mlađe generacije značilo jedinu šansu da osjete bar djelić sreće koju su svojevremno ljubitelji košarke osjetili 1979. godine kada je K.K “Bosna” osvojila zlato u Grenobleu.

Bukva kaže da Džanan ima još planova i odlučio je da svake godine pomogne u finansijskom smislu neka udruženja ili humanitarne organizacije, npr. Roditeljsku kuću u Sarajevu.

“Ovaj potez Džanana je dobra stvar za djecu jer on kao idol mladih motivira mlade da se bave košarkom i sportom uopšte.”, zaključuje Bukva koji je svojevremeno izjavio da Musu posmatra poput svog djeteta jer ga je u Sarajevo iz Bihaća doveo sa 12 i po godina.

K.K “Koš” organizira i košarkaški kamp na Bjelašnici koji nosi Džananovo ime a koji će se održati od 30. juna do 30. jula. 2019. godine.

U vremenu kada odgojne, moralne, karakterne i ljudske vrijednosti nisu poremećene već su u fazi izumiranja, jako je važno, čak krucijalno, u društvu zasićenom negativostima unijeti svjetlo dobrim primjerima među nama, onim koji setuju prave uzore.

Ako takve primjere ne ističemo kao uzore, djeca se okreću pogrešnim primjerima samo zato što su im nametnuti u javnosti.

“U NBA ligi je sve isprogramirano, malo je prostora za grešku. Siguran sam da mogu uspjeti, a na meni je da radim i napredujem”, rekao je jednom prilikom Džanan, stidljivo, ali sa puno strahopoštovanja prema košarci ali i samom sebi. I nije čudo što je uspio.

Dok ne dođe bolje vrijeme, vrijeme u kojem političari razgovaraju sa svojom savješću, zaboravljaju razlike, rade i ispravljaju stvari, dok ne prorade sudovi i tužilaštva, možda je i bolje što su naši zlatni momci rasuti po svijetu. Neka sijaju i pokažu svijetu koliko znaju i koliko znače.

Ovdje to svakako nemaju kome pokazati jer ne baca se biserje pred svinje ni zlato pred bh političare.

A dok svi bježe, on je srcem još tu u svom gradu, u BiH. Dok je tamo daleko, dok igra sa onima koje mi gledamo tek na TV-u, on više nije dio nas i ne mora to biti a opet želi biti i to ga čini velikim.

Neko bi na njegovom mjestu za mnogo manje zaboravio sve sveto.

Jedan je dječak učinio sve nebitnim – i Savez i male i velike klubove i političare i budžete … sve. Jer, Mladost Upornost Snaga i Ambicija sve to lako zasjene.

Zato, kad kažeš košarkaš misliš na snagu karaktera, snagu tijela i uma.

Zato kada mnogi iz reda košarkaša u BiH devaloriraju bh. košarku svjesno ili nesvjesno, i čine sve za njenu propast, ima jedan Džanan, ustani pa ga spomeni.

N.K./akta.ba/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti