32.6 C
Janja
Utorak, 18.06.2024.
NaslovnicaUncategorizedRoditelji 24 godine tragaju za kćerkom Selmom koja je nestala u Potočarima

Roditelji 24 godine tragaju za kćerkom Selmom koja je nestala u Potočarima

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Selma Musić je u julu 1995. godine imala sedam godina. Kada je Srebrenica pala, Selmina majka Alija iz mjesta u kojem su živjeli se s četvero djece uputila prema Potočarima, a suprug Salim je s ostalim muškarcima put do slobodne teritorije tražio kroz šume.

Majka Alija je do Potočara dovela četvero djece: Selmu, Alena, Elviru i šestomjesečnog Sadika. Selma je bila najstarija. Kada je s majkom, braćom i sestrom Selma stigla u Potočare u sveopćem metežu se izgubila i od tada joj se gubi svaki trag.

Majka Alija vjeruje da je Selma živa objašnjavajući za Anadolu Agency (AA) šta se desilo 12. jula kada je Selma nestala u Potočarima.

“Srebrenica je pala. Muškarci su otišli preko šume, a ja i ostale žene s djecom smo krenule prema Potočarima. Kada smo stigli u Potočarima je bio haos, velika gužva… Srpski vojnici su bili u Potočarima. Strah se osjetio na svakom koraku. Nosila sam Sadika, jer je on bio najmanji, a ostala djeca su bila ispred mene. U jednom trenutku Selma je samo nestala. Izgubila se. Sekunde su bile u pitanju, ali je nigdje nije bilo. Tražila sam je po onom narodu, ali nje nigdje nije bilo. Kakav je to metež bio znaju oni koji su bili taj dan u Potočarima”, govori Alija, koja je satima tražila po Potočarima svoje dijete.

Ona kaže da se obratila i ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je predvodio napad na Srebrenicu.

“Rekla sam mu da mi nema djeteta, da je nestalo. Povukla sam ga za ruku i rekla mu to. Ali on me otjerao. Strpali su nas nakon toga u autobuse”, govori Alija koja živi u nadi da je Selma živa.

Nedavno su se na internetu pojavile fotografije iz jula 1995. godine na kojima se vide žene i djeca po dolasku na teritoriju Kladnja. Na fotografijama se vidi i djevojčica, za koju roditelji Salim i Alija tvrde da bi mogla biti Selma.

“Fotografije su probudile nadu da je ipak živa stigla do slobodne teritorije u Kladanj. Na fotografiji se vidi da djevojčica stoji pored žena, ima žute čizmice”, kaže Salim i dodaje da je Selma još kao beba imala poteškoće s motorikom:

“Lijeva strana tijela joj je bila usporena, lijeva ruka blago savijena, a lijevu nogu je teže pomjerala i po tome bi se mogla prepoznati”, govori Salim.

Po dolasku u Tuzlu 1995. godine, roditelji su nestanak djevojčice prijavili Crvenom krstu.

“Obilazio sam domove ne bih li je pronašao. Bilo je i poziva da je u nekom domu, ali kad odem nje nije bilo tu. Ona je registrovana da je nestala”, govori Salim.

Porodica Musić je nakon nekoliko godina provedenih po izbjegličkim mjestima napustila Bosnu i Hercegovinu i nastanila se u St. Louisu (SAD) gdje i danas žive.

Selmin nestanak u Potočarima je, pored Crvenog krsta, prijavljen i američkom FBI-ju. Roditelji su, nakon što su se pojavile fotografije za koje roditelji pretpostavljaju da je Selma na njima, došli u posjetu BiH. Cilj im je da obiđu ponovo domove za djecu, u nadi da će pronaći informacije o Selmi.

“Dok smo živi, mi ćemo tragati za istinom. Ona je rođena 17. septembra 1987. godine. Gotovo 24 godine je kako je nestala, kako je tražimo”, kažu Selmini roditelji.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti