3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaAktuelnosti(FOTO) Zvornik: Liplje - godišnjica oslobađanja jedinog logora u BiH od strane...

(FOTO) Zvornik: Liplje – godišnjica oslobađanja jedinog logora u BiH od strane pripadnika ARBiH-e

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Liplju kod Zvornika danas je obilježena 27. godišnjica od oslobađanja blizu 500 zatočene djece, žena i muškaraca, u logoru koji je u tom selu 25. maja ’92.godine formirala srpska vojska. Civili su bili zatočeni u nekoliko kuća i lokalnoj školi.

Do 2. juna u logorima su vršena ubistva, mučenja, silovanja žena i djevojaka, a pojedinci su prošli takve muke da su im eksere zabijali u glavu – govori za naš portal Mensura Hasić preživjela žrtve ovih tortura.

Na Liplju danas su se obratile i majke Mensura Hasić – predsjednica Udruženja oslobodilaca logora u Liplju, a za njom su kroz suze govorile i Sadeta i Mejra Fehrić, koje su svojim govorima izazvale buru emocija kod prisutnih.

 

O značaju ovog datuma i o svemu što se događalo kroz čas historije prisutnima se ispred boraca obratio Husein Redžić koji je istakao kakva je to značajna i teška bitka bila, a o njezinom tek značaju vidjelo se po završetku ratnih razaranja kad su svi shvatili da je ovo jedini oslobođeni logor od pripadnika ARBiH-e. Ukazao je i na to da moramo nastaviti živjeti, ne zaboraviti šta se dogodilo, ali moramo nastaviti suživot i stvarati bolje uslove živote za sve nas na prostoru BiH-e.

Logor u Liplju je prvi i jedini oslobođeni logor u BiH te je današnja manifestacija i dan sjećanja na stradanje i žrtve zločina i dan zahvalnosti onima čija je hrabrost učinila da se zločin ne dovrši.

Na kraju prisutnima se obratio i Ahmet Grahić – predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih sa područja Zvornika, koji je istakao kako moramo što više pričati, svjedočiti i tražiti pravdu. Današnje suze naših heroina (majke preživjele logor) govore da moramo pričati, moramo svjedočiti i prenositi mlađim naraštajima šta se događala sa nama Bošnjacima – istakao je g-din Grahić.

Podrinjemedia.ba – tačnije TV Podrinje je danas bila i u Liplju i sve smo zabilježili našim objektivima, a video reportažu iz Liplja moći ćete pogledati u nekom od narednih dana.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija sa današnjeg obilježavanja:

Na kraju za sve prisutne u Domu kulture obezbjeđen je kolektivni iftar.

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti