10.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeDan šehida obilježen i u Srebrenici

Dan šehida obilježen i u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nekoliko hiljada preživjelih članova porodica žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, rodbine i prijatelja iz brojnih gradova BiH danas je u Memorijalnom centru Potočari prisustvovalo obilježavanju Dana šehida.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Jasina i Tevhida, klanjanjem podne-namaza i obilaskom mezarja. Vjerski obred predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice  Srebrenica Damir ef. Peštalić.

– Treba da radimo sve ono sa čime će Allah dž.š. biti zadovoljan i ono sa čime ćemo stati svjetla obraza pred naše šehide. Možemo mnogo, možemo više, svako može na svoj način doprinjeti. Moramo biti bolji, moramo biti jači i moramo se više paziti i uvažavati, a sve to ako budemo radili biće bolje našoj zajednici, našoj Srebrenici i našoj državi. Nemojte zaboraviti šehide koji su dali živote za odbranu domovine, ni njihove majke koje 24 godine istrajavaju na traženju kostiju svojih najmilijih i iznalaženju pravde za sve zločince koji su još na slobodi.Molimo Bog da nam pomogne na tom putu. – poručio je glavni imam Medžlisa Srebrenica.

Pored preživjelih žrtava rata koje su obišle mezarja svojih sinova, muževa i rodbine, obilježavanju Dana šehida prisustvovali su i brojni predstavnici udruženja iz Srebrenice i Bratunca te bošnjački predstavnici vlasti.

Nakon vjerskog programa i klanjanja podne-namaza u musali Memorijalnog centra, porodice su obišle mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i Kragljivodi, gdje je proučen Jasin.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti