Na Diviču danas obavljena kolektivna dženaza za pet žrtava ubijenih ‘92. godine

2371

U naselju Divič danas je obavljena dženaza za pet žrtava sa početka agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

U protekloj agresiji, na Diviču je ubijeno 107 civila bošnjačke nacionalnosti. Prošli su kroz najgore torture, a zabilježeni su i slučajevi nabijanja na kolac.

Dženaza namazu prisustovao je veliki broj džematlija iz Bosne i Hercegovine, ali i iz dijaspore.

Među prisutnima bili su i najviši bošnjački predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kako iz manjeg bh entiteta tako i iz federalne vlade. Danas na Diviču bio je i potpredsjednik manjeg bh entiteta g-din Ramiz Salkić, zatim dr. Edin Ramić – ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH-e, predsjednik Skupštine grada Zvornik – g-din Mersad Mehmedović, odbornik Elmedin Bošnjak i drugi brojni predstavnici iz javnog, kulturnog i vjerskog života.

-Ne sumnjamo i nikad nećemo da sumnjamo u Allahovu kaznu i pravdu. Ipak, voljeli bi smo da nam oni (zločinci) pokažu i kažu informacije gdje je još 443 Bošnjaka, ubijenih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a sa prostora su Zvornika, za kojima još uvijek tragamo – uvodne su riječi Glavnog imama Medžlisa IZ Zvornik, Harisa ef. Mustajbašića.

Dženazu namaz predvodio je muftija Tuzlanski, Vahid ef. Fazlović, koji je u svom obraćanju posebno istakao kroz šta su Bošnjaci prošli, ali vjerom u Boga i dalje su ustrajni i na svome. Posebno je istakao koliko su Bošnjaci istrajni je činjenica da je na mjestu prijeratne džamije, koja je sa temeljom srušena, i izgrađena crkva, ponovo, podignuta džamija. Izdržali su Bošnjaci i ovo, i ubistva i iz toga samo su jači i moralniji. 

Na kraju imam džemata Diviča, Mehmed Tuhčić sa pitanjem da li halalimo našoj braći, zamolio da se prenesu tabuti u lokalno mezarje na konačni smiraj.

U velikoj tuzi i nezapamćenoj tišini, danas je Divič ispratio svoje očeve, braću, sinove, rođake, komšije…

Konačni smiraj danas našli su:

  • Kapidžić (Husein) Senad (1964 – 1992)
  • Pašić (Jusuf) Mehmed (1941 – 1992)
  • Džihić (Sulejman) Mirsad (1960 – 1992)
  • Efendić (Hašim) Adnan (1966 – 1992)
  • Vilić (Haso) Mujo (1959 – 1992)

Novinari Vašeg portala Podrinjemedia bili su na licu mjesta, a u vrijeme dženaze, mogli ste putem Facebook stranice pratiti i uživo prenos. Video snimak možete pogledati na facebook stranici Podrinjemedia. Potražite nas.

Pogledajte kako je to danas bilo na Diviču (za veću sliku, samo klikni na istu)

Podrinjemedia upućuje zahvalu i S.K. na pomoći.

/podrinjemedia.ba