19.3 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNa Diviču danas obavljena kolektivna dženaza za pet žrtava ubijenih '92. godine

Na Diviču danas obavljena kolektivna dženaza za pet žrtava ubijenih ‘92. godine

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U naselju Divič danas je obavljena dženaza za pet žrtava sa početka agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

U protekloj agresiji, na Diviču je ubijeno 107 civila bošnjačke nacionalnosti. Prošli su kroz najgore torture, a zabilježeni su i slučajevi nabijanja na kolac.

Dženaza namazu prisustovao je veliki broj džematlija iz Bosne i Hercegovine, ali i iz dijaspore.

Među prisutnima bili su i najviši bošnjački predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kako iz manjeg bh entiteta tako i iz federalne vlade. Danas na Diviču bio je i potpredsjednik manjeg bh entiteta g-din Ramiz Salkić, zatim dr. Edin Ramić – ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH-e, predsjednik Skupštine grada Zvornik – g-din Mersad Mehmedović, odbornik Elmedin Bošnjak i drugi brojni predstavnici iz javnog, kulturnog i vjerskog života.

-Ne sumnjamo i nikad nećemo da sumnjamo u Allahovu kaznu i pravdu. Ipak, voljeli bi smo da nam oni (zločinci) pokažu i kažu informacije gdje je još 443 Bošnjaka, ubijenih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a sa prostora su Zvornika, za kojima još uvijek tragamo – uvodne su riječi Glavnog imama Medžlisa IZ Zvornik, Harisa ef. Mustajbašića.

Dženazu namaz predvodio je muftija Tuzlanski, Vahid ef. Fazlović, koji je u svom obraćanju posebno istakao kroz šta su Bošnjaci prošli, ali vjerom u Boga i dalje su ustrajni i na svome. Posebno je istakao koliko su Bošnjaci istrajni je činjenica da je na mjestu prijeratne džamije, koja je sa temeljom srušena, i izgrađena crkva, ponovo, podignuta džamija. Izdržali su Bošnjaci i ovo, i ubistva i iz toga samo su jači i moralniji. 

Na kraju imam džemata Diviča, Mehmed Tuhčić sa pitanjem da li halalimo našoj braći, zamolio da se prenesu tabuti u lokalno mezarje na konačni smiraj.

U velikoj tuzi i nezapamćenoj tišini, danas je Divič ispratio svoje očeve, braću, sinove, rođake, komšije…

Konačni smiraj danas našli su:

  • Kapidžić (Husein) Senad (1964 – 1992)
  • Pašić (Jusuf) Mehmed (1941 – 1992)
  • Džihić (Sulejman) Mirsad (1960 – 1992)
  • Efendić (Hašim) Adnan (1966 – 1992)
  • Vilić (Haso) Mujo (1959 – 1992)

Novinari Vašeg portala Podrinjemedia bili su na licu mjesta, a u vrijeme dženaze, mogli ste putem Facebook stranice pratiti i uživo prenos. Video snimak možete pogledati na facebook stranici Podrinjemedia. Potražite nas.

Pogledajte kako je to danas bilo na Diviču (za veću sliku, samo klikni na istu)

Podrinjemedia upućuje zahvalu i S.K. na pomoći.

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti