1.5 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZvorničanin dr. Elmir Jahić - promovisana knjiga "Perkutani tretman stemi”

Zvorničanin dr. Elmir Jahić – promovisana knjiga “Perkutani tretman stemi”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U suštini šta to znači? To je odgovor na pitanja o infarktu srca i kako ga na vrijeme prepoznati.

Autori ove knjige na čelu sa urednikom i autorom dr. Elmirom Jahićem su doktori: Ivana Iveljić, Alan Jahić, Saša Lukić, Fahir Baraković, Zumreta Kušljugić, Mugdim Bajrić i Mahira Jahić. Oni u ovom djelu također donose odgovore na pitanja koji su to terapijski izazovi, pitanja i problemi koji se javljaju pri perkutanom tretmanu infarkta te koje protokole i doktrine primjeniti nakon tretmana. Ovo je i prva knjiga iz oblasti interventne kardiologije kod nas, a čiji je autor. Svi nabrojani autori dali su svoj stručni doprinos kako bi čitaocima približili neke tajne interventne kardiologije i perkutanog tretmana infarkta srca.

Akutni infarkt srca i njegove poslijedice predstavljaju vodeći uzrok smrti u BiH i većini zemalja svijeta.

– Najefikasniji vid tretmana ove bolesti je primarna perkutana koronarna intervencija. Zahvaljujući ovoj proceduri, zadnjih godina, kod nas i širom svijeta, spašen je veliki broj ljudskih života, rekao je za Tuzlarije doktor Jahić.

Primarna perkutana intervencija je temeljna procedura u okviru interventne kardiologije, dijela kardiologije koji se bavi minimalno invazivnim dijagnostičko-terapijskim procedurama u detekciji i tretmanu bolesti srca i koronarnih arterija.

– Sama procedura podrazumijeva da se pri nastanku infarkta pacijentu odmah učini koronarografija, verifikuje okluzija-začepljenje arterije srca te da se na to mjesto implantira stent. Na taj način se omogućava nesmetani protok kroz arteriju, dodao je Jahić za Tuzlarije.

Poslušajte šta je još o ovom djelu kazao dr. Jahić.

Osim Jahića, na promociji knjige govorili su i Zumreta Kušljugić, šefica Odjela kardiologije na Internoj klinici UKC-a Tuzla i Emir Kabil, osnivač i direktor Centra za srce BH Tuzla.

Zanimljivo je napomenuti da će ova knjiga biti od velike koristi doktorima u Službi hitne medicinske pomoći koji najčešće ostvaruju prvi kontakt sa “stemi” pacijentima.

/Tuzlarije.net/

Najnovije vijesti