4.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZa kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 31 žrtve

Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 31 žrtve

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 31 žrtve genocida u Srebrenici.

Emza Fazlić, portparol Instituta za nestale osobe BiH, istakla je kako ovaj broj nije konačan te da bi mogao biti veći, s obzirom na to da se u Podrinje identifikacionom projektu nalaze posmrtni ostaci još 38 žrtava koje su, također, identificirane, za koje porodice nisu dale saglasnost za njihov ukop uglavnom zbog nekompletnosti skeleta.

Kako tvrdi, u ovim slučajevima riječ je o posmrtnim ostacima kojima nedostaje veći broj dijelova skeleta, najčešće lobanja, ali i drugi dijelovi tijela, pa se porodice teško odlučuju na ukop takvih posmrtnih ostataka.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 100 žrtava za koje je, također, stigao DNK nalaz, ali koje porodice nisu identificirale. 

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima je Šaha (Arifa) Cvrk, koja je rođena 1913. godine, dok je najmlađa žrtva Osman (Behaija) Cvrk, rođen 1979. godine, koji je bio maloljetan kada je ubijen. Imao je svega 16 godina, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika. 

Ove godine svoj smiraj u Potočarima naći će i otac i sin Zaim i Fuad Pilav, kao i braća Isaković, Asim i Kasim te braća Mujić, Fahrudin i Zijo. 

– Za ponedjeljak su, prema naredbama Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Tužilaštva BiH, zakazane još dvije identifikacije, nakon kojih će biti poznato jesu li se porodice i u tim slučajevima odlučile za ukop ovih žrtava na kolektivnoj dženazi ove godine – kazala je Fazlić.

Prošle godine je na zajedničkoj dženazi 11. jula u Potočarima obavljen ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida u Srebrenici. Do sada je u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopano 6.610 žrtava genocida.

/avaz.ba/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti