17 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeMobilna biblioteka Molly obilježila 10. godišnjicu postojanja u novom ruhu

Mobilna biblioteka Molly obilježila 10. godišnjicu postojanja u novom ruhu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Mobilna biblioteka Molly proslavila je svoju 10. godinu djelovanja. Tom prilikom u Osnovnoj školi „Sapna“ u Sapni svečano je obilježen jubilej djelovanja mobilne biblioteke. Deseti rođendan biblioteke proslavljen je u društvu sa predstavnicima Muslim Aid Sarajevo, predstavnicima donatora LDSC, nastavnika i naravno njenih krajnjih korisnika, djece.

Projekat mobilne biblioteke Molly nastao je 2009. godine. Kako ističe direktorica organizacije Edina Šehić-Saliji, na osnovu istraživanja uvidjela se potreba za aktiviranjem mobilne biblioteke u istočnom dijelu BiH budući da su škole vrlo deficitarne priručnom literaturom. Projekat je prošao fazu priprema, istraživanja i pribavljanja književnog fonda a nakon dvije godine i stavljen u promet.

U početku realizacije projekta oko 5000 djece su bili korisnici mobilne biblioteke. Trenutno kako navodi direktorica Šehić-Saliji mobilna biblioteka opslužuje 25 škola redovno i nekoliko po potrebi. Budući da su u toku proteklog periodu mnoge škole se opskrbile književnim fondom broj djece korisnika se smanjio i on sada iznosi oko 1000 učenika, ističe direktorica Šehić- Saliji. Dodatno, oko 70 nastavnika su također korisnici ove biblioteke.

Mobilna biblioteka dovozi knjige učenicima na području srednjeg podrinja u regionu koji obuhvata Opštine Milića, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Zvornika i Bijeljine. Nerzudin Hajdarević, knjižničar u mobilnoj biblioteci Molly ističe kako trenutno ova biblioteka raspolaže sa oko 5000 knjiga, odnosno sa oko 350 naslova.

Projekat mobilne biblioteke podržan je od strane organizacija Muslim Aid Sarajevo, Islamske zajednice u BiH, LDSC organizacije, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i udruženja Prosvjetitelj iz Srebrenice.

Izvor: Muslim Aid

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti