32 C
Janja
Utorak, 18.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiOdžak: Obilježena godišnjica genocida u Srebrenici (FOTO)

Odžak: Obilježena godišnjica genocida u Srebrenici (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas je, 4. jula 2019. godine, u Odžaku organizovano obilježavanje 24. godišnjice genocida u Srebrenici, a organizator je  Udruženje mladih „Cvijet milosti“.

Obilježavanje je, uz prigodan program, čitanje imena žrtava koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima, te izvođenje „Srebreničkog inferna“, upriličeno na gradskom trgu. Potom je organizovan mimohod gradskim ulicama na kojem je učestvovao veliki broj građana, a učesnici su, na zajedničkom centralnom spomen – obilježju (Beledija) proučili Fatihu i odali počast šehidima i poginulim borcima Bošnjacima i Hrvatima.

Obilježavanju je prisustvovao i potrpredsjednik manjeg bh entiteta Ramiz Salkić, a ujedno se i obratio prisutnima:

-Svi zajedno imamo civilizacijsku obavezu da se sjećamo žrtava i da ih poštujemo, te da upoznajemo naše buduće generacije sa onim što se desilo 1995. godine. Jer, ako djecu i mlade ne budemo učili o genocidu, prijeti im opasnost da se slično zlo ponovi i u budućnosti. Ponavljanje zla je moguće jer ideologija zla nije pobijeđena i još uvijek živi. Nažalost, još uvijek na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini i regionu, ali i akademskim zajednicama, postoje ljudi koji pozivaju na podjelu ove zemlje, pozivaju na separatizam, negiraju sudske presude, ali i veličaju i odlikuju ratne zločince. To predstavlja završnu fazu provođenja genocida i zbog je važno donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i kažnjavanju negatora genocida.
Mi ovdje poručujemo da ćemo se svi zajedno boriti protiv onih koji ne prihvataju historijske činjenice i koji neistinama, nažalost, truju buduće generacije. Hvala civiliziranom svijetu koji je na našoj strani, a to je strana istine i pravde. Uz podršku cijelog svijeta, istina pobjeđuje.
Iskreno se nadam da će i oni, koji danas, nasuprot cijelog svijeta, negiraju počinjeno zlo, konačno prihvatiti istinu. Duguju to svom narodu i svojoj djeci, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić, koji se zahvalio na prisustvu ministrima u Vladi Posavskog kantona i Jakovu Ivankoviću, načelniku općine Odžak, čime su, kako je kazao, pokazali da zajedno baštine vrijednosti koje bi trebale biti u obavezi svim civiliziranim ljudima – istakao je na kraju govora g-din Salkić.

/podrinjemedia.ba

/foto: S. Karić

Najnovije vijesti