23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeProtekli mjesec velika ulaganja u povratničke sredine ministra Edina Ramića

Protekli mjesec velika ulaganja u povratničke sredine ministra Edina Ramića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U toku mjeseca juna intenzivirane su aktivnosti Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Edina Ramića na izgradnji i sanaciji većeg broja putnih komunikacija u povratničkim sredinama. Da podsjetimo da je proteklih godina ministar Ramić sa svojim timom na tom planu postigao izuzetne rezultate, jer su po prvi put u historiji izgrađeni putevi koji povezuju mnoga bošnjačka naselja, međusobno i sa svijetom. Pomenimo neke od njih: putevi duž trase Marša mira, povezivanje Kamenice kod Zvornika sa kalesijskim područjem, područja Sućeske sa dolinom Jadra u milićkoj opštini, povezivanje bošnjačkih naselja u istočnoj Hercegovini, bošnjačkih naselja kod Bosanske Gradiške, Kotor Varoši, područja Šehera sa Kalesijom, povratničkih sredina kod Doboja, u Bosanskoj Krajini i dr.

Tako je početkom jula, nakon nekoliko sedmica intezivnih radova na relaciji puta Dugi Dio (grad Zvornik) i Nezuka (općina Sapna), zvanično započelo i asfaltiranje navedene dionice. Suvišno je govoriti o značaju ovog puta, kao početnog dijela trase Marša mira, ali i kao, projekta od velikog značaja za više od pet mjesnih zajednica u blizini međuentitetske linije. Stanovništvo Glumine, Križevića, Orahovca, Dugog Dijela i drugih okolnih mjesta, moralo je da ide preko Karakaja skoro 35 kilometara kako bi stigli do Sapne. Međutim, od sada je ta relacija skraćena na nekih svega od 8 do 10 kilometara. U prvoj fazi ovog projekta prošle godine je asfaltiran dio puta od Nezuka do entitetske linije sa manjim bh entitetom.

Da podsjetimo da je vezano za ovu tematiku da je toku mjeseca juna ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio i u službenoj posjeti Doboju, kada su potpisani ugovori o realizaciji infrastrukturnih projekata kroz sanaciju i izgradnju putne komunikacije u povratničkim mjestima. Takođe, u najudaljenijim srebreničkim mjestima Luka i Krušev Do počelo je asfaltiranje puteva u ovoj mjesnoj zajednici u dužini od 3 km.

Posebno vrijedi istaći da su u povratničkom mjestu Kula Grad kod Zvornika u toku juna počeli radovi na rekonstrukciji postojećeg puta koji povezuje mjesta Sultanovići, Liplje i Jošanicu sa Kula Gradom, u dužini od 1400 m. I ovaj put ima višestruki značaj, kao najkraći put koji su u prošlosti koristili stanovnici naselja u zaleđu Zvornika za vezu sa ovim gradom. Takođe, to je i put kojim su se krajem aprila 1992.godine branioci Kule Grada i mještani povlačili nakon dvadesetodnevne borbe sa nadmoćnim agresorskim snagama.

/mr. Dževad Tosunbegović

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti