9.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiProjekat "Bezbjedan grad", do sada video nadzor javnih površina realizovan u 23...

Projekat “Bezbjedan grad”, do sada video nadzor javnih površina realizovan u 23 lokalne zajednice

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru projekta ’’Bezbjedan grad’’ koji je pokrenut u 36 lokalnih zajednica u RS-u, sistem video nadzora javnih površina uspostavljen je do sada u 23 lokalne zajednice, a realizacija istog je u toku u još 13 opština.

Lokalne zajednice u kojima su realizovani sistemi video-nadzora: Laktaši, Čelinac, Lopare,Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Novi Grad, Zvornik, Bratunac, Gradiška, Jezero, Foča, Višegrad, Rudo, Novo Goražde,Čajniče i Trebinje.

Opštine i gradovi u kojima su pokrenute aktivnosti: Banja Luka, Prnjavor, Doboj, Teslić, Brod, Trnovo, I. Stari Grad, Srbac, Mrkonjić Grad, Ribnik, Šipovo, Drinić i Kalinovik.

Projekat Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i gradova/opština podrazumjeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, a sve u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira.

Sisteme video-nadzora koriste sve policije u Evropi i svijetu, odnosno koriste savremena IKT rješenja poznata pod nazivom “Sigurni grad (Safe city), kao sredstvo za brže i efikasnije otkrivanje počinioca krivičnih djela, prekršaja u saobraćaju ili narušavanja javnog reda i mira.

Bitno je istaći da se prilikom podešavanja kamera vodi računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka prema kojima je MUP dužan da zaštiti privatnost građana, a to znači da se snimaju samo javne površine, zašta MUP ima zakonska ovlaštenja. Kamere se usmjeravaju tako da ne snimaju privatni prostor građan. 

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti