23.1 C
Janja
Srijeda, 08.05.2024.
NaslovnicaZanimljivostiDanas je Svjetski dan zmija!

Danas je Svjetski dan zmija!

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas je Svjetski dan zmija! 

Poznato je oko 2.400 vrsta, od čega 400 otrovnih. Imaju široko rasprostranjenje, ali ih nema na Arktiku, Antarktiku, Islandu, Irskoj, Novom Zelandu, može se reći, na krajnjem sjeveru i krajnjem jugu Zemlje. Mogu biti kopnene i vodene.

U BiH živi 14 vrsta zmija među kojima su 3 prave zmije otrovnice iz porodice „Viperidae“ i to poskok, bosanska šarka i balkanski šargan. Otrov naših otrovnica nije smrtonosam kao kod, recimo, tajpana ili kobre, ali ukoliko se ne pruži blagovremena pomoć, može doći do smrtnog ishoda, posebno kod djece i starih osoba. Postoje i dvije „poluotrovnice“, a to su: zmija mačka i zmajur (crnostrik). Zovemo ih tako jer su im otrovni zubi smješteni na zadnjem dijelu gornje čeljusti, iza redova „običnih“ zuba, a njihov otrov je vrlo slab i najčešće stvara manju oteklinu. Nalazimo ih samo u mediteranskom dijelu BiH. 

Zmije nisu opasne. Ne napadaju čovjeka, osim ako ne budu napadnute i ne osjete se ugroženim. Ljudsko ponašanje, u većini slučajeva, dovodi do ujeda. Ukoliko vidite zmiju jednostavno produžite dalje.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti