23.1 C
Janja
Ponedjeljak, 24.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSeminarom u Tuzli okončana ovogodišnja edukacija budućih hadžija

Seminarom u Tuzli okončana ovogodišnja edukacija budućih hadžija

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli, u četvrtak 18. jula 2019. godine, upriličen je edukacioni seminar za hadžije s područja Muftijstva Tuzlanskog.

Prisutnima su se obratili Muhamed-ef. Hasanspahić, sekretar Muftijstva tuzlanskog, Safet-ef. Karahmetović, jedan od odgovornih za doček, smještaj i ispraćaj hadžija, dr. Damir Pištoljević iz ljekarske ekipe, te rukovodilac Ureda za hadž Nezim-ef. Halilović Muderris.

Karahmetović je istaknuo da se veličanstveni hadžski put naziva različito, ali da je ”posjeta svome Gospodaru” najsmisleniji naziv: ”Mi odlazimo svome Gospodaru, idemo u Njegovu blizinu, po Njegovom Zakonu koji je nepromjenjiv. Da mu se obratimo, pokajemo i padnemo licem na tle. Zato očistite vaše nijete.”

Ramo Jahić budući hadžija iz Tuzle, koji je nakon 40 godina rada u preduzeću dobio otpremninu, odlučio je dobiveni iznos u cjelosti uplatiti za hadž: ”Pripremam se duhovno i fizički, ali mogu to da podnesem i pobijedim izazove. Želim se zahvaliti Allahu i da mi oprosti grijehe.”

Odlazak na hadž jedina je želja Jasminke Jaganjac iz Tuzle: ”Preležala sam karcinom i liječila se dvije godine. Nervozna sam i imam strah da, ne daj Bože neću otići. Uzdam se u Allaha i Njegovu Milost.”

Bračni par Redžo-ef. i Ševala Mehanović iz Modriče, zajedno s drugim članovima porodice, ispunit će petu islamsku dužnost. Neprestano ih posjećuju džematlije. Ševala je vjeroučiteljica u Modriči, a radost zbog hodočašća s njom su podijelile i kolege: ”Nisam mogla doći sebi, to je za mene bio šok. Ide moj babo, svekrva i nas dvoje. Radim s kolegama pravoslavcima, drago im je, raspituju se kako to izgleda. Trudila sam se pojasniti ono što bi im moglo biti shvatljivo.”

Dvjesto devedeset šest ovogodišnjih tuzlanskih hadžija okupit će se ponovo u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli, odakle će autobusima otputovati u Sarajevo, u džamiju Kralja Fahda, a zatim i na sarajevski aerodrom.

Prvi polasci najavljeni su za 29. juli.

Izvor: Bir.ba/Muftijstvo tuzlansko

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti