6.5 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Uskoro počinje rekonstrukcija pješačkog mosta između Bosne i Srbije

Zvornik: Uskoro počinje rekonstrukcija pješačkog mosta između Bosne i Srbije

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović potpisao je danas Ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića sa Miroslavom Lazarevićem, direktorom zvorničke „Enikon-gradnje“ d.o.o. koja je, kao najpovoljniji ponuđač, izabrana za izvođača radova.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srbije koja je izdvojila namjenska donatorska sredstva u iznosu od 600.000 evra za rekonstrukciju mosta. On je ocijenio da je danas važan dan, te da će važniji biti samo onaj kada se ponovo uspostavi pješački saobraćaj na rekonstruisanom mostu.

– Ova sredstva, nažalost, dugo čekaju neiskorištena, pošto se radi o jednom, sa administrativne strane posmatrano, specifičnom i komplikovanom poslu. Potrošili smo neko vrijeme boreći se da dobijemo građevinsku dozvolu, ali time ovi problemi nisu riješeni, mi treba i da dobijemo saglasnost nadležnih za obustavu pješačkog saobraćaja kako bi radovi bili završeni u rekordnom roku. Ugovorom i našim tenderom predviđeno je da traju godinu, a mi očekujemo da poslije tri mjeseca bude otvoren za pješake. Mislim da je ovo prvi put poslije pola vijeka da se pristupa ovako temeljnoj rekonstrukciji i očekujemo da izvođač radova završi svoj posao u rekordnom roku, kvalitetno i uz predviđene cijene. Most je žila kucavica za Zvornik i Mali Zvornik koji nas spaja još od tridesetih godina prošlog vijeka, kada je napravljen. Do završetka radova očekujemo da će zaživjeti i novi Sporazum između Srbije i BiH kojim će biti omogućeno da ga sa važećom putnom ispravom mogu koristiti svi građani Srbije i BiH, za razliku od sadašnjeg stanja kada ga mogu prelaziti samo stanovnici ova dva grada – rekao je gradonačelnik Zvornika.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić koji je rekao da je danas srećan dan za sve ljude sa obje strane Drine. On je, takođe, uputio riječi zahvalnosti Vladi Srbije, kao i predsjedniku Aleksandru Vučiću i njegovom Kabinetu, jer pomažu i druge projekte na ovim prostorima.

– Divno je što se ovo dešava i jednom i drugom Zvorniku i mi smo se uvijek ponašali kao da je ovo jedan grad. Nas Drina fizički razdvaja, ali nas i spaja, a tako isto i ovaj most koji će biti uskoro u novom ruhu. To je sve pokazatelj naših sve boljih odnosa i ne sumnjam da će tako biti i ubuduće – naglasio je Jevtić.

Lazarević je napomenuo da radovi treba da počnu 12. avgusta, odmah nakon završetka „Zvorničkog ljeta“.

– Minimalno će trajati tri mjeseca tokom kojih će most biti zatvoren za pješake. Nakon toga će biti pušten za pješački saobraćaj, a mi ćemo nastaviti sa preostalim radovima. Biće urađena antikorozivna zaštita kompletnog mosta, odnosno pjeskarenje i farbanje, zamjena kolovozne konstrukcije u cjelosti, odvodi oborinskih voda i urađena rasvjete – rekao je Lazarević.

/grad Zvornik/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti