10.9 C
Janja
Srijeda, 24.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...19.08.

Podrinjski jutarnji defter…19.08.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nadamo se da ste se koliko toliko odmorili preko vikenda. Doduše mnogi i vikendom rade, ali se nadamo da ipak nije bilo toliko naporno.

Nakon nekoliko dana zahlađenja, evo ponovo vrućina. Do kraja sedmice najavljuju veoma toplo vrijeme.

Sezona godišnjih odmora je pri kraju. Na granicama preko vikenda višesatni zastoji. Neki su to mudro isplanirali pa se danas vraćaju na svoje poslove, nadajući se da će biti manje gužve.

Bilo kako bilo, nadamo se da smo svi spremni za novu sedmicu u ovom mjesecu augustu.

Još malo je ostalo i do 1. septembra. A što je to važno? Važno je iz razlog što iz Podrinja, u punom kapacitetu starta Vaša televizija Podrinje. Da, Vaša? Podrinjska?

Potražite Vašu televiziju u paketu Moja TV. Potražite je i na našem portalu PODRINJEMEDIA.BA, u rubrici TV UŽIVO. Potražite je i od vaši IPTV operatera jer vjerujte mnogo toga Vas čeka od 1. septembra. Budite spremni za prve uživo emisije iz srca Podrinja. Budite spremni i za emisije Mašala, Iz sehare, Upoznajmo podrinje, vjerski program i mnogo toga još. Zbog toga potražite svoju televiziju.

U nastavku idemo malo sa defterom. Krećemo sa Kamenicom. Naime, u ovom mjestu u subotu 17. augusta, položen je kamen temeljac za spomen obilježje i Memorijalni kompleks. To spomen obilježje, odnosno Memorijalni kompleks je za šehide iz tri mjesne zajednice Donja Kamenica, Gornja Kamenica i Glode. Kamen temeljac otkrila je Vasvija Hamzabegović, majka trojice šehida. Ovo kompleks počet će se graditi još ove godine, a prema odzivu i načinu pristizanja sredstava nadati se da će što prije biti završen. Pored šehida navedenih mjesta Memorijalni kompleks će biti podsjetnik i na brojne žrtve pronađene u masovnim grobnicama Kamenice a pobijene su u toku pada Srebrenice 1995. godine. Broj žrtava procjenjuje se na oko 3500.

I dalje smo u Kamenici. Naime, preko vikenda odigran je i Memorijalni turnir u malom nogometu Gudo i Zenga.

U prigradskom naselju Vidakova Njiva u Zvorniku, proteklih dana završeno asfaltiranje puta kojeg je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, sami stanovnici ovog kraja i dio sredstava obezbjeđen je od Gradske uprave.

U Zvorniku ističemo fudbalsku utakmicu Druge lige RS – Istok, gdje je Drina savladala Mladost iz Gacka sa visokih 5:0. Svoj prvijenac postigao i Nezir Alić (4-ti go na utakmici) iz Drinjače.

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine za žene, fudbalerke Drine u Bugojnu doživjele baš “kastastrofu”. Naime, od domaće Iskre poražene se u drugom kolu sa rezultatom čak 11:0.

Kad smo već kod sporta udefterili smo nažalost i poraz FK Podrinje iz Janje. Naime, u Prvoj ligi RS-e izguli su od domaće Modriče rezultatom 3:1. Da napomenemo da su momci iz Janje do 83. minute borili se da izjednače na 2:2 jer je do tada rezultata bio 2:1 za Modriču. U nadi da mogu doći do izjednačenja ostavljali su dosta prostoru domaćinu za kontranapade i u 83. minuti dobili su treći gol. Jedini strijelac za Podrinje bio je Stefan Janjić u 31. minuti susreta.

U Bratuncu proteklog vikeda održana i Motorijada 2019. Ista je održana na Rajskoj plaži odnosno na obalama Drine. Ovo je 12-ta po redu motorijada a na istoj prijavljeno je čak 69 moto-klubova. Pored domaćih i regionalnih učesnika, bilo ih je i iz Italije, Slovenije i ostalih država Evrope.

Opština Bratunac raspisala je i Javni poziv za dostavu prijedloga za dodjelu nagrada i priznanja, povelja, plaketa i zahvalnica koje se dodjeljuju za rad ili djela koja zaslužuju javna priznanja pojedincima, preduzećima, ustanovama, organizacijama, udruženjima, mjesnim zajednicama i drugim pravnim licima. Poziv ostaje otvoren do kraja mjeseca augusta.

U Srebrenici opštinska služba i ove godine će obezbjediti udžbenike za svu djecu iz kategorije socijalno – ugroženih porodica. Neki građani Srebrenice već su počeli predavati neophodnu dokumentaciju kojom dokazuju da imaju status navede kategorije građana. Pored toga, opština Srebrenica izdvaja i dio sredstava za besplatan ili djelimično besplatan prevoz učenika.

U Vlasenici završena izgradnja prvog od dva mosta u naselju Gornji Zalukovik. Od danas, 19. augusta započinje izgradnja drugog. O ovome ranije smo pisali u našim podrinjskim jutarnjim defterima.

Iz Vlasenice bilježimo i obavještenje AD “Vodovod i kanalizaca” – u stečaju, da svi korisnici koji su dužni prema ovome preduzeću, što ranije izmire svoje obaveze. Ukoliko to ne urade do 25. augusta, biće isključeni sa vodovodne mreže.

Upozoravamo vozače sa regije Srednjeg Podrinja, tačnije sa prostora pod kontrolom policijske uprave Zvornik, da je i dalje na cestama Dual radar i to sve do 8. septembra 2019. godine.

Upozoravamo vozače da od 2. septembra kreće i  nova školska godina, te polahko da se svi učesnici u saobraćaju počnu prilagođavati ovoj kategoriji učesnika u istom.

Što se tiče servisnih informacije u protekla 24h na teritoriji pod upravom Policijske uprave Zvornik zabilježena su dva krivična dijela i to u Bratuncu i Milićima.

U Zvorniku su rođene dvije bebe, a u protekla 24h u Bijeljini nije bilo porođaja.

Što se tiče struje, za Zvornik pisali smo da jutros bez struje od 06 do 07h su bila sva naselja od Kozluka do Branjeva. Za ostatak dana što se tiče Zvornika, nema planiranih isključenja.

U Bratuncu bez struje su stanovnici koji se napajaju električnom energijom sa dalekovoda Sikirić i to u periodu od 10 do 14h. Također zbog radova na dalekovodu Žlijebac u istom periodu (od 10 do 14h) bez struje će biti naselja: Petriča, Žlijebac, Vatljevići, Vranjkovina, Kutješi, Boljevići, Jagodnja, Joševa i Bradići.

Na području radne jedinice Vlasenica danas nema planiranih isključenja.

Kolovozi su suhi i prohodni. Na granicama zbog završetka godišnjih odmora mogući duži zastoji. Naoružajte se saburom.

Temperatura danas u Srednjem Podrinju do 34 stepena.

Trenutno u 08:00h temperature izgledaju ovako: Vlasenica i Milići 17, Srebrenica 18, Janja i Bratunac 19 i Zvornik 20 stepeni.

Želimo Vam lijepu i uspješnu sedmicu. Svako dobro Bosno i Hercegovino.

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti