3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaFamilijarna okupljanja u Janji (Video prilog sa „Košpijade“)

Familijarna okupljanja u Janji (Video prilog sa „Košpijade“)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Odlazak iz domovine najprije zbog ratnih dešavanja, a potom i odlazak u posleratnom periodu zbog ekonomskih razloga, učinio je da gotovo nema familije koja nije razasuta širom Evrope i svijeta. Takva razasutost je uticala u mnogome da familijarne, pa čak i porodične veze polako ali sigurno počinju slabiti.

S obzirom na značaj koji familijarne i porodične veze imaju u duhovnom, kulturnom, ali i svakom drugom smislu za opstanak kako pojedinca, tako i za društvo u cjelini, pojedine familije su odlučile da se uhvate u koštac sa razdvojenošću.

U vremenu visokih tehnologija, brzog života, sebičnosti, pojave udaljenosti čovjeka od čovjeka, oni su počeli primjenjivati običaje naših predaka. Ti običaji su podrazumjevali povremena okupljanja familije na imanjima uz obaveznu gozbu i sviranje koje je prikladno tradiciji i običajima mjesta u kojem žive.

Danas u želji da se oslobode  briga iz svakodevnog života, podsjete na neka stara vremena, sačuvaju  porodične odnose i vrijednosti, mještani Janje su prisegnuli upravo za tim starim običajima okupljanja. Jedna od prvih familija koja je krenula tim putem i okuplja se već dugi niz posleratnih godina je familija Osmanbašić, koja je još poznata u Janji pod nadimkom „Košpe“.

U namjeri da vam dočaramo barem dio preljepe atmosvere sa ovog familijarnog okupljanja, i preporučimo da krenete istim stazama kao i  Osmanbašići, poklanjamo vam video prilog sa ovog događaja, koji se odigrao tokom mjeseca jula u Janji.

Tekst pisao: Elvir Ibrišimović

Fotografija: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti