23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...26.08.

Podrinjski jutarnji defter…26.08.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nadamo se da je nakon velikih vrućina i u vašim krajevima stigla blagodat i osvježenje u vidu kiše. Nažalost, u općini Tešanj osvježenje je stiglo sa velikim pljuskovima i grmljavinom i nanijelo velike štete.

U Podrinju, u vikendu iz nas, bilo je nešto i kiše, ali mnogi, posebno poljoprivrednici ističu da je ovo samo poprskalo zemlju i nije dovoljno. Bilo kako bilo, pored kiše ostale su ljetne temperature.

Za danas su najavljenje do umjereno oblačno vrijeme sa mogućim lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Temperature do 31 stepen. U 09:00h izmjerene su sljedeće temeperaturne vrijednosti: Vlasenica 19, Milići i Srebrenica 22, Janja, Zvornik i Bratunac 22.

Ponosni na nas same, odnosno ponosni na redakciju TV Podrinje. Neko će reći ovi su baš narcisi. Možda malo i jesmo. A kako i ne bi bili, jer projekat TV Podrinje zajedno sa ovim portalo iz dana u dan sve više jača i napreduje. Proteklu subotu, 24. augusta, imali ste priliku gledati prvu uživo emisiju iz našeg centralnog studija.

Naredna uživo emisija je 1. septembra 2019. od 18:00h. Pripremite se za istu. U ovim emisijam pričat ćemo o protekloj sedmici i dešavanjima u istoj, naravno vezanim za Podrinje. Također, vremenom, imat će te i Vi dragi gledaoci priliku da se javite uživo u program. Prilika da nekoga poselamite, pozdravite, nešto nas pitate i slično.

No, hajmo sa defterom. Isti ćemo započeti sa sportom.

Krenut ćemo sa vodenim sportovima. Naime, proteklu subotu članovi KKRK “Drina – Zvornik – Divič” nastupali su na takmičenju u vodenim sportovima u Jajcu. Ostvarili su veoma zapažene rezultate sa jednom zlatnom, dvije srebrene i dvije bronzane medalje.

Mustafa Tuhčić sa svojim takmičarima

U lijepoj Janji u subotu, ekipa FK Podrinje odnijela je prvu prvenstvenu pobjedu u najvišem rangu takmičenja u manjem bh entitetu, odnosno pobjedilu su ekipu Kozare sa rezutlatom 1-0. Pobjedonosni gol za domaćine postigao je Stefan Janjić. U tri odigrana kola, ovo mu je treći pogodak.

Stefan Janjić – tri utakmice – tri pogotka.

Fudbalerke Drine koje se takmiče u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, na domaćem terenu poražene su sa čak 14:0 od ekipe Lokomotive iz Brčkog.

Fudbaleri Drine koji se takmiče u Drugoj ligi RS – Istok remizirali su u Brčkom protiv ekipe Ilićka 01 sa rezultatom 0-0.

OFK Janja igrala je kod kuće protiv ekipe Bratstvo iz Bratunca i doživjela poraz od 1-5. Inače, OFK Janja takmiče se u Regionalnoj ligi RS – Istok.

U istoj ligi gdje igra i OFK Janja, igra i Guber iz Srebrenice koji je u proteklom kolu na domaćem terenu izgubio od Slobode iz Donji Zagona rezultatom 0-1.

Da navedemo da od narednog vikenda, odnosno 1. septembra započinje i Područna liga RS – Birač u kojoj nastupa klub iz Nove Kasabe – FK Jadar. Oni će se u prvom kolu sastati sa Jardanom kod Karakaja. Prva ovosezonska utakmica započinje u 17:30h.

To je ono što se tiče najpopularnijeg sporta na planeti. Prelazimo na naredne teme.

U Zvorniku za vikend rođena jedna a u Bijeljini četiri bebe. Poređenja radi, proteklih sedam dana u Zvorniku rođeno 6 a u Bijeljini 25 beba.

U BiH-i raspisani izbor za novog Reis-l-ulemu. Trenutno su prijedlozi za nove kandidate. Sad za sada nema javno otkrivenih imena. Ne zna se još sa sigurnošću hoće li aktuelni reis Kavazović biti kandidat. Vrijeme će pokazati.

U Zvorniku, nažalost jučer katastrofa. Usljed naglog puštanja vode iz akumulacije HE na rijeci Drinjači, u mjestu Kušlat, dogodio se veliki pomor ribe. Detalje potražite na Vašem portalu Podrinjemedia.ba

Pomor ribe u Drinjači

U Janji održano familijarno okupljanje “Košpijada”. Komplet prilog imate na portalu podrinjemedia.ba.

Opština Milići poziva poljoprivredne proizvođače da izraze svoje interesovanje o učešću u projektu „Razvoj poljoprivredne proizvodnje“ u opštini Milići i naglase kojom djelatnošću bi željeli da se bave. Svrha projekta je povećanje poljoprivredne proizvodnje i njene produktivnosti, u smjeru interesovanja poljoprivrednih proizvođača.

U Srebrenici je bilo također veselo. Naime, u najudaljenim naseljima koji pripadaju ovoj opštini protekli vikend federalni ministar Edin Ramić, sa potpredsjednikom manjeg bh entiteta Ramizom Salkićem, otvorio je novoasfaltirani put u naseljima Krušev Do i Luka.

Također u Srebrenici zasjedale stranke SDA, SBB, DF i SBiH. Rezultat sastanka: Na lokalne izbore 2020. idemo zajedno kao koalicija.

U srebreničkom selu Osmače nesvakidašnji primjer. Naime, stanovnici ovog kraja pokrenuli akciju kupovine solarne ulične rasvjete. Do sada ugradili 15 sijalica a plan je još 25. Cilj im je svoje naselje “osvjetliti” prije zime. Sretno.

Na osnovu Odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata organizacija civilnog društva opština Bratunac finansira projekat „RO-К-ULTURA Bratunac – Rok kultura za najmlađe“ koji realizuje Udruženje građana „Super U“ iz ove opštine. U Projektu će učestvovati oko 60 djece od 6 do 12 godina iz Bratunca. Oni će tokom četiri mjeseca imati priliku da pohađaju radionice rok kulture na kojima će učiti o rok muzici, ali i pripremati predstavu sa elementima roka i engleskog jezika.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Zvornik u protekla 24h zabilježena su dva narušavanja javnog reda i mira, i to u Vlasenici i Milićima i dvije saobraćajne nesreće – Bratunac sa tijelesnim povredama i Zvornik sa materijalnom štetom.

U Bratuncu u mjestu Tegare jučer oko 12:30 auto makre “Golf” kojim je upravljao Lj. A. iz Bratunca sletio je sa kolovoza i pri tome zadobio tjelesne povrede. Pomoć mu je ukazana u Domu zdravlja Bratunac.

Jedno lice lišeno je i slobode, zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

Prema podacima iz “Elektro – Bijeljine” na području Srednjeg Podrinja za danas u radnim jedinicama (Zvornik, Bratunac i Vlasenica) nema planiranih isključenja struje.

Putevi su jutros u kotlinama i uz riječne usjeke polusuhi i klizavi, a mogući si i odroni kamenja i zemlje. Oprez. Posebno od Diviča prema Drinjači.

Na granicama, prema jutrošnjim izvještajima iz BIHAMK-a nema dužih zadržavanja. U toku dana mogući veći zastoji pri izlascima iz Bosne i Hercegovine.

Još jednom, ukoliko imate neku vijest, informaciju i slično, javite nam se. Pošaljite sliku, video ili ako ništa makar nam se javite sa selamom i pozdravom.

Svako dobro Bosno i Hercegovino.

/podrinjemedia.ba

 

 

 

Najnovije vijesti