13.7 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU RS-u dvije trećine radnika ne mogu da zarade ni prosječnu plaću

U RS-u dvije trećine radnika ne mogu da zarade ni prosječnu plaću

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Vlada RS-a preduzet će neophodne mjere kako bi prosječna plaća u tom bh. entitetu do kraja godine bila 1.000 KM, kao i da se nastavi trend njihovog povećanja, posebno najniže – rekao je danas Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS-a.

Trenutno je prosječna plaća u tom bh. entitetu 911 KM, a, kako je naveo,  prvi put je dostigla nivo koji je i u Federaciji BiH.

Na koferenciji o temi “Veće plaće i bolji uslovi rada za ostanak radnika u RS”, Milunović je rekao da je  predviđeno usvajanje pet zakona s ciljem da se stvori privredni ambijent koji će omogućiti ostanak radne snage.

I u entitetskom Savezu sindikata ukazuju da se plaće moraju povećati, jer istraživanja pokazuju da je 86 posto anketiranih radnika na prvom mjestu kao razlog odlaska navelo iznos zarade.

-Dvije trećine radnika u RS-u ne može da dobaci do prosječne plaće. Ako radnik zaradi 450 KM i ne može da obezbijedi egzistenciju samo sebi, onda je situacija dramatična – rekla je Mišić te pozvala  Vladu RS da  održi tematsku sjednicu o sistemu plaća.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić je ukazao da se plaća mora zaraditi, te da mora biti u realnim okvirima, kao i da se mora povećati produktivnost i smanjiti porezi i doprinosi.

Istakao je da nije samo mjesečna zarada razlog odlaska radnika iz RS te da je za zaustavljanje tog trenda ključna pravna država, borba protiv kriminala i korupcije, kao i poreska politika.

Predsjednik Privredne komore RS-a smatra da je ovaj problem mnogo kompleksniji, jer nije prisutan samo u RS, već ima šire razmjere.

Naveo je da plaće, kako  statistika pokazuje po sektorima, nisu odraz realnog stanja, jer ima poslodavaca koji plaćaju radnike iznosima u kovertama.

Koferencijom “Veće plaće i bolji ulovi rada za ostanak radnika u RS” Savez sindikata je obilježio 27 godina  postojanja.

Izvor: Fena

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti