14.3 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeRedžep-pašina kula i most na rijeci Žepi (VIDEO)

Redžep-pašina kula i most na rijeci Žepi (VIDEO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Redžep-pašina kula nalazi se na lijevoj obali rijeke Žepe, u neposrednoj blizini mosta na Žepi, a nasuprot starom gradu Vrataru koji se nalazi na udaljenosti od 5 km istočno od kule. Kula je izgrađena u XVI stoljeću.

Kula je imala podrumsku i tri nadzemne etaže, od čega je na svakoj od etaža bila po jedna prostorija. Na temelju puškarnica koje su vidjive na objektu, može se zaključiti da su prve dvije nadzemne etaže služile za odbranu objekta, dok je treća etaža bila namijenjena stanovanju, jer su na ovoj etaži izvedeni prozori orijentirani na sve četiri strane svijeta, sa južne strane je izveden doksat i na zapadnoj strani urađen kamin. U podrumu kule bila  je smještena tamnica.

Most na rijeci Žepi je nacionalni spomenik uvršten na Listu ugroženih spomenika. Sagrađen je u XVI stoljeću i predstavlja jednu od najljepših i najelegantnijih građevina osmanske vladavine. Sagradio ga je učenik Mimara Sinana, graditelja mosta u Višegradu.

Zanimljivo je da on danas nije na mjestu na kojem je izgrađen u XVI stoljeću. Naime, 1967. godine je premješten četiri kilometra uzvodno, jer je izgradnjom hidrocentrale Bajna Bašta i stvaranjem akumulacionog jezera bio ugrožen njegov opstanak. Prvobitno je bio sagrađen na ušću rijeke Žepe u rijeku Drinu.

U kakvom su stanju danas ovi nacionalni spomenici pogledajte u video prilogu.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti