9.7 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...02.09.

Podrinjski jutarnji defter…02.09.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Evo nas i u septembru. Kad čovjek unazad pogleda, nekako ovi mjeseci baš brzo prolaze. Jesen nam kuca na vrata. Nadamo se da Vi koji morate pripremiti ogrijev da to polahko i bez problema i završavate. Doduše, neki još nisu ni počeli. U Podrinju, ima i onih koji baš muke vode sa ovim problemom, ali nadamo se da će iznači rješenje.

Jutro u Srednjem Podrinju svježe, prijatno i sunčano. Temperature za danas oko 32 stepena. Pojedinačne vrijednosti u 09:00h iznosile su: Vlasenica i Milići 19, Srebrenica 20, Janja, Zvornik i Bratunac 21 stepen.

Za danas meteorolozi najavljuju u popodnevnim i večernjim satima u pojedinim mjestima i lokalne pljuskove.

Protekli vikend pregršt dešavanja. Mnogo toga mogli ste pročitati na portalu.

Krenimo:

Prvo, školarcima i njihovim roditeljima čestitamo početak nove školske godine. Vozače molimo za dodatni oprez.

U petak navečer nastupila Nova hidžretska godina. U mnogim podrinjskim mjestima dočekana uz vatromete. Pogledajte fb stranicu Podrinjemedia, gdje smo postavili nekoliko snimaka.

I u Vlasenici u subotu navečer, 31. augusta, uz mevludski program obilježen doček Nove godine.

Također zajednica Bošnjaka u Hartfordu za sve učenike povratnike obezbjedila školski pribor. Jučer u Hajrija džamiji Vlasenica, izvršena je podjela.

Hajrija džamija – podjela školskog pribora

Grupa arheologa iz Bijeljine, Trebinja i Srebrenice otkrila je u Skelanima dijelove mozaika iz trećeg vijeka nove ere, koji pripradaju rimskom periodu.

To je rezultat nastavka istraživanja započetih 2008. godine, kada je na ovom području otkriven rimski grad i nekoliko izuzetnih spomenika kulture.

Maline odavno obrane, predane ali ni traga o cijenama istih. Proizvođači čekaju.

U Zvorniku, u petak u mjestu Kušlat, na špicastoj stijeni, jednoj od najstarijih džamija u domovini obavljena tradicionalna augostovska džuma namaz. Održana je i dova za domovinu.

U Domu omladine u subotu promovisana zbirka pjesama zvorničanke Edine Efendić – Džinić pod nazivom “Otvoriše se kapije”. Istu je posvetila svome gradu i narodu. Pogledajte prilog na portalu.

Predivna Akademija održana u Domu omladine Zvornik, a u povodu Nove hidžretske godine. Organizator iste bio je Medžlis Zvornik. Akademiji je prisustvovao i Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Eh, sad malo nas, odnosno TV Podrinje. I mi smo jučer, nedjelja 1.09.2019. godine, imali prvu od mnogobrojnih ako Bog da u budućnosti emisija pod nazivom Sedmična podrinjska hronika. Uživo, dvosatna emisija iz studija u Janji. U budućnosti i Vi ćete moći da se javljate uživo.

Pređimo malo i na sport.

U Prvoj ligi RS-a naše Podrinje iz Janje poraženo na domaćem terenu od Rudara iz Prijedora rezultatom 0-2.

Drina u Zvorniku pobjedila Famos 2-1 u okviru Druge lige RS-e Istok.

U područnoj ligi Birač, ekipa Jadar iz Nove Kasabe kao gost pobjedila je ekipu Jardana iz Karakaja rezultatom 3-1 (odnosno 1-3).

Malo servisnih informacija:

Na području koje operativno pokriva PU Zvornik, u protekla 24 h, zabilježena su dva narušavanja javnog reda i mira, u Šekovićima i Tabancima, te dvije saobraćajne nezgode, u Tršiću, kada je jedno lice zadobilo tjelesne povrede, i u Milićima, kada je pričinjena materijalna šteta.

U Tršiću slijetanje auta koje je i dalje u njivi. Zaista je vozač imao puno sreće, a vlasnik njive, posijan kukuruz, pozamašnu štetu. Ali ističu, neka je samo živa glava.

U Zvorniku nije bilo porođaja a u Bijeljini rođeno pet beba.

Iz “Elektro – Bijeljine” za danas nema planiranih isljučenja u RJ Zvornik i Bratunac, a u Vlasenici danas će biti izvedeni radovi na dalekovodu “Vlasenica”, te će bez električne energije biti trafostanica TS Elastik 1 u periodu od 15:30 do 17:30 časova. 

Radovi će se izvoditi i na ČTS Milići te će kompletno područje ove opštine biti bez struje od 16 do 16:15 časova.

Danas će se izvoditi i radovi na dalekovodu Finali te će od 11:30 do 13:30 bez napajanja ostati trafostanice Pekara i TS Ekomont.

Zbog radova na dalekovodu SŠC “Vlasenica” u periodu od 13:30 do 15:30 bez napajanja će biti TS Toplik 1, TS Toplik 2, TS Toplik 3, TS Toplik 4, TS Benzinska Stanica 2, TS SŠC, TS Luke 1,TS Vlasenica 4, TS Boksit, TS Dom Kulture, TS Robna kuća, TS Vlasenica 1, TS Adelite, TS Apoteka, TS Bolnica i TS Podbirač.

Putevi jutros suhi i prohodni. Veće gužve moguće u popodnevnim satima. Na granicama zadržavanja oko 30 minuta. U kasnim popodnevnim satima mogući duži zastoji.

To je to za danas. Čujemo se sutra ako Bog da.

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti