7.6 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...04.09.

Podrinjski jutarnji defter…04.09.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U BiH na razgovore za tri mjeseca potrošeno 542 miliona minuta – statistički podaci agencija. Uh, ala mi volimo da pričamo.

Kada najaviše osvježenje, mislilo se, hajd malo će, a ono baš nas osvježi. Temperature jučer nisu prelazile 21 stepen.

Danas u Srednem Podrinju temperature oko 23 stepena. Biće umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Kiša moguća u popodnevnim satima. Pojedinačne temperaturne vrijednosti iznose: Vlasenica 12, Janja, Milići i Srebrenica 14, Zvornik 15, Bratunac 16 stepeni.

Malo udefterenih vijesti iz države…

Kakvim se to javnim prevoznim sredstvima prevozimo, posebno naša djeca,  evo podataka:

Svakom četvrtom kontrolisanom autobusu u manjem bh entitetu su neispravne kočnice, pokazala je nedavna akcija vanrednog tehničkog pregleda ovih vozila.
Vanrednim tehničkim pregledima od 19. do 31. aagusta izvršena je kontrola tehničke ispravnosti 297 autobusa, a nedostaci su utvrđeni na njih 79. Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem, odnosno imalo ga je 71 vozilo. Dosta ih je bilo sa neispravnom signalizacijom, neispravni sistemi upravljanja kao i sa neispravnim sistemom elemntima vješala, osovine i točkova. Podaci iz Ministarstva saobraćaja i veza manjeg bh entiteta.
 
U manjem bh entitetu opozicija sve više insistira na uvidima diploma, posebno zaposlenih u javnoj upravi.
 
Evo jedna vijest i za one koji su van Bosne i Hercegovine. Naime, od 10. septembra pred poslanicima Predstavničkog doma parlamenta FBiH naći će se izmjena Zakona, po kojem stranci koji borave u BiH, ukoliko naprave prekršaj u saobraćaju i slično, neće moći više izaći iz države dok ne izmire sve obaveze. Hm, nešto razmišljamo. Ne znamo ima li ovo gdje u državama Zapadne Evrope, jer onda ne treba ti nikakva dozvola za boravak i slično, napraviš manji prekršaj, ne platiš i ostaješ. Naravno, malo se šalimo.
 
Hajmo malo u Podrinje, a može i u Semberiju…
 
Krenut ćemo sa Semberijom. Naime, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ovih dana boravio je na samitu gradonačelnika u Diseldorfu. Na istom bilo je 25 čelnika gradova a riječ je o Međunarodnom samitu pod nazivom “Živjeti zajedno”.
 
Turci, odnsono njihova firma Tašjapi, treba da grade most preko Save kod Sremske Rače. Međutim, prije početka poslali su na Javni uvid uticaj budućeg mosta na okolinu, budući da će to biti autoputni most sa preko 1300 metara dužine. Onaj ko želi uvid u sadržinu zahtjeva a tako i detalje projekta mogu se ostvariti preko Mistarstva zaštite životne sredine manjeg bh entiteta, a mišljenja se mogu dati u roku od 15 dana.
 
 

U Zvorniku jučer granična policija spriječila krijumčarenje migranata, gdje je lišen slobode državljanin Bosne i Hercegovine.

U Srebrenici održana Franjevačka ljetna škola duhovnosti. Ista je održana u periodu od 25. do 28. augusta, a sastojala se od brojnih aktivnosti: posjete, predavanja, izleti, molitve i slično.

U biblioteci u Srebrenici besplatan upis učenika prvo i drugog razreda. Inače od ranije akcija poznata pod nazivom “U susret školi”.

U Srebrenici 6. i 7. septembra organizuje se festival pod nazivom “Srebrenica Wave”. Ovo je inače peti put da se ovakav festival organizuje, a na njemu učestvuju brojni izvođači iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ove godine između ostalih nastupaju: Edo Maajka, Frenkie, Helem Nejse, grupa Sopot, grupa Jufkamental i drugi. Ulaz na festival će biti besplatan.

Edo Maajka dolazi, a ti? 😎06. i 07. Septembar | Stara Pivnica Srebrenica#srebrenicawave #festival #srebrenica

Gepostet von Srebrenica Wave am Montag, 2. September 2019

I u Vlasenici povodom početka nove školske godine, Javna ustanova ”Narodna biblioteka” tradicionalno organizuje besplatno učlanjenje u biblioteku, od 2. do 30. septembra tekuće godine.

Brdsko-biciklistički klub “Mountain bike“ Bratunac organizuje rekreativnu vožnju “MTB DRINSKI KARAVAN“ . Isti će biti održan 8. septembra.

Malo servisnih informacija:

Na području Policijske uprave Zvornik, protekla 24h zabilježeno je:

-jedno krivično dijelo u Zvorniku,

-narušavanje javnog reda i mira u Tršiću,

-nije bilo saobraćajnih nesreća.

Podsjećamo: Dual rada na prostoru Policijske uprave Zvornik još četiri dana, tačnije do 8. septembra.

Vijesti iz porodilišta: Zvornik tri bebe, a u Bijeljini nije bilo porođaja.

U radnoj jedinici Zvornik, danas bez struje potrošači sa trafostanice Borići – izlaz prema Srpskom Snagovu u vremenu od 09 do 13h.

U radnoj jedinici Bratunac, danas radovi na prostoru opštine Srebrenica. Naime, bez struje svi potrošači električne energije koji se napajaju električnom energijom preko DV 10kV Potočari-Srebrenica do linijskog rastavljača R-308 u vremenu od 10 do 13h.

U radnoj jedinici Vlasenica, za danas nema planiranih isključenja električne energije.

Promet saobraćaja jutros se odvija po mjestimično vlažnim kolovozima i bez zastoja, a mogući su odroni kamenja i zamlje, posebno u kotlinama i dijelovima puta sa kamenim kosinama.

Iz BIHAMK-a javljaju da nema dužih zadržavanja na granicama.

Svako dobro Bosno i Hercegovino.

Javite nam se: redakcija@podrinjemedia.ba

zvornik@podrinjemedia.ba

bratunac@podrinjemedia.ba

Facebook/Podrinjemedia

 

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti