13.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...05.09.

Podrinjski jutarnji defter…05.09.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Više nemamo pravo na kiks – uvodne su riječi selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Roberta Prosinečkog na jučer održanom pressu. Naime, danas od 20:45h Bosna i Hercegovina na Bilinom Polju dočekuje selekciju Lihteštajna. Osim pobjede ništa drugo ne dolazi u obzir.

U nedjelju naši Zmajevi igraju kao gosti protiv Armenije. Ta utakmica počinje u 15:00h po našem vremenu. Sretno Zmajevi.

Obije utakmice zvanično u Bosni i Hercegovini pravo prenosa ima Nova BH.

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur plasirao se u treće kolo ATP Čelendžer turnira u Nju Hejvenu.U meču za plasman u četvrtfinale najbolji bh. teniser igraće protiv domaćeg predstavnika Rajana Šejna, 391. igrača na ATP listi.

Bugarski grad Pravets bio je domaćin 72. balkanskog seniorskog prvenstva u atletici, na kojem su atletičari i atletičarke Bosne i Hercegovine osvojili dvije srebrne i dvije bronzane medalje. Medalje su osvojili: Srebrenu medalju osvojio Osman Junuzović (3000 metar stipl), zatim Jelena Gajić – srebro (800 metara). Treće mjesto i bronzanu medalju osvojili su Rusmir Malkočević na 400 metara prepone s vremenom 51,53 sekundi te u konkurenciji samo tri tima muška štafeta 4×100 m u sastavu: Nikola Brdar, Aleksandar Novaković, Milan Vidović i Hajrudin Vejzović, koja je ostvarila vrijeme 43,57 sekundi.

Četvrto mjesto osvojio je bacač koplja Dejan Mileusnić, čije koplje je letjelo 71,68 metara.

Nakon sporta, malo težih tema iz naše domovine…

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dogovorio je jučer u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju. “Izvoz goveđeg mesa, biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana”, izjavio je Šarović nakon sastanka.

U manjem bh entitetu inspektori će u narednom periodu biti mnogo aktivniji sa ciljem otkrivanja onih poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u koverti.

Paradu ponosa u Sarajevu će pored 1100 policajaca osiguravati i snajperisti. Ista će se održati 8. septembra.

Prelazimo na vijesti iz Podrinja…

U više osnovnih škola u Zvorniku (Kula Grad, Snagovo, Liplje, Divič) humanitarna organizacija “Help Others” iz Salzburga donirala učenicima kompletan školski pribor.

U Zvorniku danas, tačnije večeras od 19:00h održat će se žurka pod nazivom “Noć čuda”. Žurku priređuju „Haos animatori“ iz Novog Sada sa klovnovima, „štulašima“, disko robotom.

U Kući dobrih tonova u Srebrenici održana je druga Ljetnja škola od 24. do 30. avgusta koju su vodile Prisca van der Mullen iz Holandije i Marie Karaś-Delcourt iz Francuske. Učešće je uzelo dvadesetoro djece iz ovog i okolnih mjesta koji su sedam dana pohađali časove pleas, teatra, pjevanja i filmske radionice.

Također, „Kuća dobrih tonova počinje i sa upisom novih članova koji će imati priliku da se besplatno muzički obrazujudružeputuju i stiču nova znanja. rijaviti se možete svakim radnim danom od 9.00 do 17.00 sati u „Kući dobrih tonova“ u Srebrenici.

U Podrinju proizvođači maline nezadovoljni otkupnim cijenama. Iako nema još zvaničnih saopštenja ipak je procurila vijest da će ovogodišnji otkupi biti samo 2,5 KM po kilogramu. Ovakvim cijenama malinari su u potpunosti nezadovoljni.

Savjet za bezbjednost saobraćaja opštine Vlasenica danas je održao sjednicu na kojoj se govorilo o organizovanju predstojeće manifestacije Dan bezbjednosti saobraćaja, koja će u ovoj opštini biti održana 20. septembra 2019. godine na više lokacija. U okviru manifestacije, kroz edukativno-zabavni program i takmičarski dio, najmlađi sugrađani, te učenici osnovne i srednje škole, učiće o saobraćajnoj bezbjednosti.

Eh, sad malo servisnih informacija….

Na području Policijske uprave Zvornik u protekla 24h evidentirana su:

-dva krivična dijela. Jedno u Zvorniku, drugo u Milićima

-narušavanja javnog reda u Jusićima i Srebrenici,

-saobraćajna nesreća u Diviču sa materijalnom štetom.

Što se tiče isključenja struje za danas smo saznali:

-radna jedinica Zvornik: Drinjača i Zelinje bez struje od 09 do 14h

-radna jedinica Bratunac i Vlasenica iz “Elektro Bijeljine” nismo dobili nikakve informacije.

Što se tiče porodiljskih odjeljenja: u Zvorniku rođena jedna a u Bijeljini dvije bebe.

Jutro svježe i sunčano. Temperatura danas u Srednjem Podrinju oko 28 stepeni.

Pojedinačne temperaturne vrijednosti po našim mjestima u 09:00h iznosile su: Vlasenica 14, Srebrenica 15, Janja, Zvornik i Bratunac 16, a najtoplije je u Milićima 17 stepeni.

Jutros se vozi po mjestimično vlažnim putevima. Trenutno nema zastoja. Iz BIHAMK-a nam javljaju da su jutros zadržavanja od 15 do 30 minuta.

Svako dobro Bosno i Herecegovino

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti