9.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...06.09.

Podrinjski jutarnji defter…06.09.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Krenimo sa sportom. Sinoć su fadbaleri Bosne i Hercegovine, reklo bi se ubjedljivo, pobjedili Lihtenštajn rezultatom 5-0. Međutim, po komentarima na društvenim mrežama, mnogi ne vjeruju da naši Zmajevi mogu do EURA 2020., prvensteveno zbog loše i “kilave” igre protiv amaterske reprezentacije. Postavlja se pitanje da protivnik nije kondiciono opao u zadnjih desetak minuta, šta bi bilo?

Ipak, bilo kako bilo, važna su tri boda i napredovanje na tabeli. Trenutno smo treći, iza Finske i prve Italije. U nedjelju od 15:00h igramo u Armeniji, koju smo u martu dobili sa 2-1 na Grbavici.

Tenis. Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur plasirao se u četvrtfinale Čelendžer turnira u Nju Hejvenu, vrijednog 162.480 dolara. Džumhur, koji je postavljen za trećeg nosioca, među osam najboljih je prošao bez borbe. Njemu je meč trećeg kola predao domaći predstavnik Rajan Šejn.

Teže teme…

Zbog neravnomjerne raspodjele prihoda od indirektnih poreza, Federacija uputila kontra tužbu Sudu Bosne i Hercegovine protiv manjeg bh entiteta. Naime, prvo su iz manjeg bh entiteta uputili tužbu po istoj osnovi samo za period od juna 2017. do kraja 2018. godine protiv Federacije, a ovi iz Federacije protiv manjeg bh entiteta za 2012. i 2016. godinu kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

Otvoren počasni konzulat BiH u Slovačkoj: Prvi počasni konzul Munir Pašagić iz Srebrenice. On je u Srebrenici poznatiji kao Muradif, a u Slovačkoj sa porodicom živi već 27 godina,  od kako je sa porodicom morao napustiti rodnu Srebrenicu i ostaviti sve što je dotad imao. Danas sa sinovima vodi uspješnu firmu.

U manjem bh entitetu jučer je započela isplata dodatka na djecu i materinskog dodatka, saopšteno je iz Javnog fonda za dječiju zaštitu.

Podrinje….i Semberija….

Pored navedene lijepe vijesti o Srebrenčaninu koji živi u Slovačkoj, imamo još jednu, pa možemo reći lijepu jer se sve završilo bez većih problema. Naime, Prema informacijama iz Teritorijalne vatrogasne jedinica Srebrenica u naselju Petriča izbio je požar na porodičnoj kući. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokalizovan.

Članovi iz “Kung fu – Ving tsun kluba Srebrenica“ za vikend nastupaju u Novom Bečeju. Najavljuju i svoj tradicionalni treći po redu turnir u Srebrenici i to za 21. septembar. Isti će imati međunarodni karakter.

I Zvornik su posjetili učenici iz Slovenije. Naime, jučer u okviru već 12-togodišnje saradnje dviju škola: Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” iz Zvornika i Srednje škole „Srečko Kosovel“ iz slovenačkog grada Sežana, učenici iz Slovenije sa profesorima boravili su u Zvorniku. Dočekao i primio ih je i gradonačelnik grada Zvornik.

U Zvorniku održana i žurka za djecu pod nazivom “Noć čuda”. Djeca su uživala u dvosatnom programu Haos animatora iz Novog Sada.

U nedjelju 8. septembra, u Hotelu Drina u Bijeljini, održaće se izbor za Miss manjeg bh entiteta 2019.
 

Malo servisnih informacija:

Jedno lice lakše je povrijeđeno u sudaru dva automobila u mjestu Janja na magistralnom putu Bijeljina-Zvornik. Saobraćajna nezgoda dogodila se oko 18.00h, a povrijeđen je vozač jednog od automobila.
Janja – 5. 9. 2019.
 

Naime, u protekla 24h na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik evidentirano je:

-tri krivična dijela, dva u Zvorniku i jedno u Osmacima,

-saobraćajna nesreća u Roćeviću,

U porodilištu Zvornik rođene dvije, a u Bijeljini također dvije bebe. Čestitamo.

Iz “Elektro-Bijeljine” javljaju:

U radnoj jedinici Bratunac za danas su najavljena sljedeća isključenja električne energije:

-u opštini Srebrenica danas od 08 do 14h zbog rasjeke rastinja bez struje biće korisnici sa dalekovoda PETRIČA (SVOJDRUG) od LR 302 do LR 291, odnosno područja bez struje biće: Petriča, Petkovići i Crvica.

U radnoj jedinici Vlasenica, osim jutros što je kompletno područje Milića bilo isključeno od 5:30 do 06h zbog promjena uklopnog stanja zbog radova “Elektroprenosa” BiH, za danas nema drugih planiranih isključenja.

Jutro u Podrinju oblačno i veoma svježe. Ponegdje pada i sitna kiša. Temperatura danas oko 27 stepeni.

Pojedinačne temperaturne vrijednosti po mjestima: Vlasenica 17, Janja, Zvornik i Srebrenica 18, Bratunac 19 stepeni.

Putevi mjestimično klizavi i mokri. Vozače molimo na oprez. Mogući odroni kamenja i zemlje u pravcu od Diviča do Konjević Polja.

Iz BIHAMK-a javljaju da su zadržavanja na granicama oko 30 minuta.

Svako dobro Bosno i Hercegovino.

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti