13.7 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...18.09.

Podrinjski jutarnji defter…18.09.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Sitna kiša i hladan vjetar karatkeriše jutro u Podrinju. Nevjerovatan skok u temperaturi. Jučer oko 28, a jutros samo 8 stepeni. Međutim, kako odmiče dan i temperature su malo veće.

Danas meteorolozi predviđaju oblačno i kišovito vrijeme. Dnevna temperatura oko 16 stepeni. U 08h zabilježene su sljedeće temperaturne vrijednosti: Vlasenica 13, Srebrenica 14, Zvornik 15, Janja i Bratunac 16 stepeni.

Da BiH sve više posjećuju stranci koji dolaze u kupovinu zbog povoljnijih cijena robe, potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema kojima je za osam mjeseci ove godine stranim državljanima odobren povrat 12,06 miliona KM na ime PDV-a, što je za skoro 2,7 miliona više nego u istom periodu lani. Najčešće su to državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
 

Jučer su započeli prvi radovi na rehabilitaciji puta Drinjača – Milići – Vlasenica u dužini oko 32 kilometra. Vrijednost radova iznosi oko 9,5 miliona KM. Radove će vršiti firma “Zvornik – putevi”.

Zaljubljenici u ribolov okupljeni u Sportsko-ribolovno društvo “Riba” u Bijeljini obavili su redovno godišnje poribljavanje voda kojima gazduju obogativši ih sa 700 kilograma mlađi šarana. Prema riječima predsjednika ovog udruženja Miodraga Đukića, poribljavanje je obavljeno na vještačkim jezerima u Crnjelovu, te Švapskoj adi i Rudinama u Dvorovima, a planirano je da se u rijeku Savu u Brodcu pusti oko 250 kilograma mlađi.
 
Na jezeru Sniježnica (Teočak) mladić iz Lukavca, Dženan Sarajlić uhvatio je soma težine 63 kilograma i dužene 206 cm. Inače, ovaj som je najveći ikada ulovljen na jezeru Sniježnica.
 
U Sapni održana manifestacija “Dani jabuke i pekmeza”. Organizator iste JU MSŠ “Sapna”. Ovo je jubilarna deseta po redu manifestacija koju organizuju učenici ove škole. Izlagači iz više osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona, udruženja građanja i samostalni poljoprivrednici danas su izlagali proizvode od jabuka i jabukovog pekmeza, uglavnom autohtonih sorti. Cilj organizatora je da ova manifestacija preraste u sajamsku manifestaciju.
 

U Vlasenici će u petak, 20. septembra, u susret Danu opštine, biti održan Dan bezbjednosti saobraćaja kao dio globalnog jačanja bezbjednosti na putevima. Tokom manifestacije, u gradskom parku najmlađi sugrađani će o saobraćajnoj bezbjednosti učiti na kreativan način, kroz maskenbal i likovnu koloniju.

Pokret Snaga naroda Bratunac uz podršku i pomoć Doma kulture i građana Bratunca organizuje „Bratunački dan porodice“. To je način da pokažemo da je porodica uvijek bila, sada je i uvijek mora biti na prvom mjestu. Bratunački dan porodice biće održan krajem mjeseca.

AMD „Srebrenica-Bratunac“ jučer je, u saradnji sa Policijskom stanicom Bratunac i školskom saobraćajnom patrolom OŠ „Vuk Karadžić“ Bratunac, organizovalo šetnju sa učenicima prvog razreda kao i crtanje po ulici zatvorenoj za saobraćaj na temu „Moj grad bez automobila“. Sve je organizovano u okviru vropska sedmica mobilnosti, u čijem obilježavanju učestvuje i Auto-moto društvo „Srebrenica-Bratunac“ Bratunac.

Malo servisnih informacija….

Na poduručju PU Zvornik u protekla 24h evidentirano je:

-jedno krivično dijelu u Srebrenici,

-dva narušavanja javnog reda i mira u Bratuncu,

-na sreću nije bilo saobraćajnih nesreća.

U JZU “Bolnica Zvornik” u protekla 24h rođene su tri, a u Bijeljini jedna beba.

Prema podacima iz „Elektro-Bijeljine“, na području RJ Zvornik danas će zbog sanacije napojne mreže bez električne energije od 9 do 14h biti korisnici usluga trafostanice “Zelinje I” i to izlaz prema brdu.

Na području RJ Bratunac danas će biti planiranih isključenja zbog zamjene brojila od 7.30 do 8.30h u dijelu ulice 17. Aprila, a od 10 do 11h u dijelu ulice Svetog Save i Gavrila Principa.

Na području RJ Vlasenica danas neće biti planiranih isključenja.

Putevi jutros mokri i klizavi. Mogući odroni kamenja posebno na dionicama sa kamenim kosinama. Na granicama zastoji do pola sata.

I ljubitelji fudbala došli su na svoje. Naime, od jučer započelo je najelitnije takmičenje u ovom sportu, odnosno Liga šampiona. Večeras, što se tiče ekipa iz regije svoje nastupe imaju Dinamo iz Zagreba, koji dočekuje ekipu Atalante iz Italije, a ekipa Crvene zvezde putuje na megdan velikom Bajernu iz Minhena.

Veliki broj naših Zmajeva danas će izaći na sportske terene i još jednom biti naši najbolji ambasadori.

Svako dobro Bosno i Hercegovino…

 

Najnovije vijesti