16.5 C
Janja
Srijeda, 29.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiVlasenica: Obilježenja godišnjica zločina nad Bošnjacima logora Sušica (foto)

Vlasenica: Obilježenja godišnjica zločina nad Bošnjacima logora Sušica (foto)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, skupa sa Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, danas su prigodnim cjelodnevnim programom obilježili 27. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora “Sušica” i godišnjicu zločina nad Bošnjacima Vlasenice.

Koncentracioni logor Sušica u periodu od maja pa sve do kraja septembra 1992. godine bio je logor za zatvaranje, mučenje,silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja opštine Vlasenica ali i ostalih podrinjskih krajeva.

Program je započeo u ranim jutarnjim satima, tačnije oko 7:30h Maršom na relaciji Dobra voda – Ogradice (masovna grabnica).

Nakon podne namaza u Hajriji džamiji, proučen je i Kelime-i tevhid svim šehidima, nakon čega se istom onom rutom puta kojom su 1992. godine odvođeni Vlaseničani u logor, krenulo ka ovom logoru.

Oko 14:30h uslijedilo je okupljanje ispred logora, gdje je upriličeno obraćanje zvanica.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Prema podacima MKCK u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša. Međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče jedan kilometar udaljenom od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han-Pijesku. Na tom mjestu je u tzv. “jarugu” u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno preko 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjh grobnica i više masovnih grobnica (Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…).

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

/podrinjemedia.ba/agencije/

Najnovije vijesti