14.3 C
Janja
Četvrtak, 13.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHMiholjsko ljeto od petka, a početkom naredne sedmice i toplija jutra

Miholjsko ljeto od petka, a početkom naredne sedmice i toplija jutra

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Iako je četvrtak bio oblačniji dan uz prolazak frontalnog sistema s kojim je u Bosni i Hercegovini palo vrlo malo kiše, najviše na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu Bosne i Hercegovine, jačanjem anticiklonalnog polja nad srednjom Europom i širenjem njenog ogranka prema BiH dolazi do stabilizacije vremenskih prilika, što će biti uvertira u početak Miholjskog ljeta.

Prostrujaće od vikenda srazmjerno topao vazduh u kanalu iz Sredozemlja prema našim krajevima i istočnoj Evropi, tako da nas očekuju natprosječno visoke dnevne temperature vazduha. Ipak, na porast jutarnjih temperatura moraćemo malo pričekati, barem do nedjelje. Vikend pred nama biće idealan za boravak na otvorenom, naročito za organizaciju izleta ili još koji kasni odlazak na more. Miholjsko ljeto, kao i proteklih jeseni, došlo nam je ponovo u drugoj dekadi mjeseca oktobra.

 

Vrijeme u narednoj sedmici, barem do 17. oktobra, uz dominantno anticiklonalno polje, biće stabilno, suvo i toplo, uz dosta sunčanog vremena. Ipak, već od nedelje tokom dana treba računati da će se i nebo prošarati uglavnom visokim oblacima koji ne narušavaju utisak lijepog vremena, naročito na sjeverozapadu naše zemlje. Južni i jugozapadni vjetar ponovo će biti dominantniji početkom sedmice, naročito na sjeverozapadu zemlje s kojim će početi pristizati oblačnost iz smjera Italije, a u ostatku zemlje ona će se češće primjećivati na nebu u drugom dijelu dana od srijede.

Neizostavni dio oktobarskih jutara jeste magla i niska oblačnost koja se u jutarnjim satima očekuje duž riječnih tokova i kotlina, naročito uz Bosnu, Vrbas, Savu i Lašvu.

Svježa jutra, uglavnom između 3 i 9 u Bosni, a u Hercegovini do 14 ºC, početkom sedmice zbog uticaja južnog strujanja uglavnom od 7 do 12 ºC u Bosni, na jugu do 16 ºC, a najviše dnevne već od vikenda posvuda će prelaziti dvadeseti podiok, i uglavnom u rasponu od 21 do 27 ºC.

Izvor: N1

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti