9.3 C
Janja
Srijeda, 24.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaKo ode kajat će se, ko ostane kajat će se !(Video prilog)

Ko ode kajat će se, ko ostane kajat će se !(Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Konforniji stambeni prostor, unapređena tehnologija, koja se koristi u svakodnevnom životu građana, stvorio je lažnu sliku da se u Bosni i Hercegovini nikada bolje nije živjelo.

Ipak, broj onih kloji se mogu zavarati spoljašnim sjajem savremenih trendova, sve je manji, jer zadnjih decenija, a naroičito godina, život građana Bosne i Hercegovine, sve manje liči na život dostojan čovjeka.O spoljašnjem sjaju, a o unutrašnjoj bijedi našeg društva u ekonomskom, kulturnom, moralnom, pa i svakom drugom smislu, u javnosti gotovo da se i ne govori.Jedan dio običnog svijeta se ponaša, kao da se ništa ne dešava, dok onaj drugi prosperitetniji, odlučuje da se preda i napusti ove prostore.

Ipak, postoje i ljudi, koji ukazuju na uzroke koji su proizveli stanje u kojem se nalazimo. Takvi ljudi svojom rječju i djelima, ponekad naizgled očajnički pokušavaju podstaći na razmišljanje svakog pojedinca, da djelovanjem u nekom svom bliskom okruženju pokrene aktivnosti, koje bi lančano donjele toliko željen i gotovo beznadežno čekan bolji život.

Jedan od takvih je i autor političkih eseja „Tri boje tame“ Jusuf Trbić čiju smo promociju imali prilike da pratimo u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini, ali i na „Ljetnim večerima“ u Janji.

Autor ove knjige govoreći o njenom sadržaju, dotiče se surove realnosti našeg trenutnog života poput nacionalizma ili pak brojnih neznanja koja nas skupo koštaju. Među takvim neznanjima su i pojmovi poput nacije, etničke grupe i unitarizma sa kojima se manipuliše do krajnjih granica i na štetu cjelokupnog društva.

Ovo što mi danas živimo, to je tama rekao je Trbić, objašnjavajući razloge zbog kojih njegova knjiga nosi naziv „Tri boje tame“. Ukazujući na brojne prevare i laži, kojih smo žrtve već dugi niz godina, ali i na strašnu činjenicu da stanovništvo odlazi, autor je stanje u kojem se nalazimo okvalifikovao jednom kratkom  rečenicom „Ko ode kajat će se, ko ostane kajat će se“.

Ovom prilikom smo za vas izdvojili jedan dio promocije u kojoj se prisutnima obraća autor knjige koju toplo preporučujemo.

Tekst pisao: Elvir Ibrišimović

Fotografija: Elvir Ibrišimović

Snimatelj : Senad Hadžić

 

Najnovije vijesti