12 C
Janja
Subota, 02.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBegija Smajić u Skupštini bh entiteta RS-a: Ne postoje zajedničke institucije,...

Begija Smajić u Skupštini bh entiteta RS-a: Ne postoje zajedničke institucije, nego samo institucije BiH

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Poslanica poslaničke grupe Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Begija Smajić, obratila se na jučerašnjoj sjednici NS RS kojom se problematizirao Dejtonski mirovni sporazum.

-Postavljam pitanje, kada ćemo donijeti Zakon o zabrani negiranja genocida? To je opća i civilizacijska vrijednost, ako ne možemo mi sa ovog mjesta u ime žrtava genocida pozivam Visokog predstavnika da to učini.

Obzirom da je Srebrenica sada potpuno mrtav grad, posljedica toga je vrlo jasna, jer od preko 35.000 stanovnika danas u Srebrenici živi oko 8.000 stanovnika. Dobro bi bilo da kolege iz vladajućih stranaka predlože da raspravljamo o mjerama oživljavanja Opštine Srebrenica.

Takve mjere bi trebalo da donese ova Skupština, a da ne govorimo o stvarnim problemima. Šta je cilj ove informacije, da pokaže kakvo je uređenje Bosne i Hercegovine održivo.

Navest ću nekoliko činjenica o tome: prenesene nadležnosti postoje svuda u svijetu, te nadležnosti ne predstavljaju nikakvu unitarizaciju BiH, već su isključivo u cilju efikasnije i funkcionalnije države, što je od koristi svim građanima, pa i srpskom narodu.

Dok god mi u BiH ne budemo mogli odlučivati i sprovoditi u djelo prava i slobode predviđene u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda koje se prema Ustavu BiH direktno primjenjuju. Visoki predstavnik je jedini ovlašteni predstavnik pored institucija države BiH i tumači odredbe Ustava.

Nigdje u Dejtonskom Ustavu Bosne i Hercegovine ne piše zajedničke institucije, već institucije Bosne i Hercegovine. Ko je i kada od rukovodilaca RS-a izgovorio ustavne riječi, institucije Bosne i Hercegovine, a pozivate se na poštivanje Ustava? Pogrešno tumačite i sam pojam Republika Srpska, po Ustavu to nije nikakva samostalna republika sa državnim atributimna, već naprotiv, samo jedan od bosanskohercegovačkih entiteta zajedno sa Federacijom Bosne i Hercegovine i Brčko distriktom, što čini unutrašnju strukturu države.

I na kraju, gdje u svijetu ima da se pravi, izgradi crkva u tuđoj avliji? Sud donese Odluku da se ukloni, a mi to još ne činimo. Nije slabost i poraz priznati vlastite greške, već vrlina i pobjeda.

Pozivam ovaj Parlament da prizna vlastite greške do sada učinjene i da zajedno pobijedimo. U laži su kratke noge, u istini pobjeda- kazala je Smajić.

(Index.ba)

Najnovije vijesti