5.9 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacOpština Bratunac: Akcioni plan prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje

Opština Bratunac: Akcioni plan prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na redovnoj sjednici SO-e Bratunac koja je održana prošle sedmice usvojen je i dokument “Akcioni plan prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području opštine Bratunac 2019-2023”.

Dokument je nastao kao rezultat opredjeljenja Opštine Bratunac da učestvuje u projektu koji je inicirala Misija OSCE-a u BiH pod nazivom “Prevencija i borba protiv incidenata motivisanih predrasudom i mržnjom”.

Akcioni plan je nakon više sastanaka i analiziranja ankete građana na temu krivičnih djela počinjenih iz mržnje, izradila imenovana Radna grupa, uz nesebičnu podršku OSCE-a.

U dosadašnjem periodu Opština Bratunac je u širem okruženju postala prepoznatljiva lokalna zajednica kada je u pitanju odnos prema navedenim incidentima i krivičnim djelima tj. kada je u pitanju objektivnost, pravovremena reakcija i javna osuda svih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda.

Pored Opštine i Centra javne bezbjednosti, ovim pitanjima veoma ozbiljno se bavi i Forum za bezbjednost, a odnedavno i koalicija “Zajedno za toleranciju” Bratunac koju čine: “Forum žena” Bratunac, Udruženje žena “Priroda” Bratunac, Udruženje žena “Maja” Kravica, Udruženje žena “Glogovka” Glogova, Udruženje žena “Jadar” Konjević Polje, Udruženje “Super U” i Opštinska organizacija Crveni krst Bratunac.

Primarna svrha donošenja ovog dokumenta je ciljano preventivno djelovanje u pravcu suzbijanja incidenata motivisanih predrasudama kako oni ne bi eskalirali u krivična djela počinjena iz mržnje.

Akcioni plan prevencije možete preuzeti OVDJE.

Izvor: Opština Bratunac

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti