12 C
Janja
Subota, 02.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaSemberci dobijaju GAS, prvi priključci u proljeće 2020.

Semberci dobijaju GAS, prvi priključci u proljeće 2020.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Bijeljina će, pored Zvornika, biti jedini grad u manjem BH entitetu  koji će uskoro imati gas.

Iz “Srbijagasa”, preduzeća koje je većinski vlasnik preduzeća “Bijeljina-gas”, najavljuju da će gas biti dopremljen do grada do kraja godine, a da će sa novom građevinskom sezonom početi i priključivanje prvih korisnika. Završeni su građevinski radovi na izgradnji gasovoda od Šepka do Bijeljine. Nakon tehničkog prijema, koji je u toku, biće stvoreni svi uslovi za nesmetano snabdijevanje gasom drugog po veličini grada u manjem BH entitetu.

Savjetnik generalnog direktora “Srbijagasa” Miloš Stevanović kaže da se priključenje prvih korisnika očekuje na proljeće, do kada će biti definisana i cijena gasa, kao i cijena priključenja. – Pošto cijenu određuje Regulatorna agencija za energetiku u Trebinju, ne možemo sada reći koliko će ona iznositi. Ono što možemo reći je da ćemo nastojati da cijena bude povoljna kako bi se što više korisnika opredijelilo za ovu uslugu. Ono što je stav i “Srbijagasa” i “Bijeljinagasa” je da će se priključenje na mrežu moći platiti u više mjesečnih rata – rekao je Stevanović. Osim individualnih ložišta, jedan od najvećih zagađivača je gradska toplana, koja za grijanje koristi ugalj.

U “Srbijagasu” kažu da su razgovarali s nadležnima kako bi se i ovo preduzeće prebacilo na gasovod. Kažu da bi gradska uprava trebalo da uloži skoro milion evra u promjene tehničko-tehnološkog tipa, čime će značajno redukovati emisiju štetnih gasova u gradu. Gasifikacija grada trebalo bi da smanji zagađenje vazduha, smatraju i građani. Vjeruju da će, ako cijena bude prihvatljiva, i u svojim domaćinstvima prihvatiti novi energent. – Sa ekološkog aspekta, gasifikacija je od ogromnog značaja. Prestankom loženja uglja sa visokim sadržajem sumpora smanjiće se aerozagađenje. Samo je pitanje da li će biti isplativo. Jer, nažalost, ako bude preskupo, mnogi se neće priključiti na gas nego će nastaviti da koriste druge, alternativne vrste grijanja – kaže Bijeljinac Radenko Tubić. Vlada Republike Srpske proglasila je gasovod projektom od opšteg interesa i dala potrebne saglasnosti kao i koncesiju za korištenje. Ugovor o dodjeli koncesije za projektovanje, izgradnju i korištenje distributivnog gasnog sistema na 30 godina potpisan je sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS, u decembru 2011. godine.

Jedan od uslova bio je i da gasovod ima profil koji će omogućiti dalju distribuciju gasa prema zapadnom dijelu Republike Srpske. Putem svoje gasne politike, kroz donošenje zakona o gasu i njegovim izmjenama, Republika Srpska planira da nastavi gasifikaciju preko Bijeljine i drugih sredina poput Brčkog, Krajine, i od Sarajeva do juga Republike. Uloženo 30 miliona evra Projekat gasifikacije u Bijeljini započet je u novembru 2009. nakon skupštinske odluke kojom je osnovano preudzeće “Bijeljina-gas”. Nastavljen je 2013. godine izgradnjom magistralnog voda visokog pritiska, od Gornjeg Šepka do Bijeljine, u dužini od oko 24 kilometra. U izgradnju gasovoda dužine 20 kilometara i sekundarne mreže ukupne dužine 320 kilometara do sada je uloženo više od 30 miliona eura.

Izvor: Srpskainfo.com

Podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti