32.6 C
Janja
Utorak, 18.06.2024.
NaslovnicaIslamske temeUspostavljena Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji

Uspostavljena Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U gradu Biella,  glavnom gradu italijanske regije Pijemont, jučer je svečano uspostavljena Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI), a za njenog predsjednika izabran je Nermin Fazlagić iz džemata Verona.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali muftija za Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić, stručni saradnik za odnose sa zapadnim svijetom u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH mr. Muhamed Jugo, te asisistent na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu mr. Muhamed Fazlović.

– Predstavnici džemata Biella, Verona i Terme Angolo udružili su se i formirali jedinstvenu zajednicu i pred notarom usvojili Status u kojem se nedvosmisleno navodi da je IZBI sastavni dio Islamske zajednice u BiH sa vrhovnim poglavarom  reisu -l- ulemom u Sarajevu- izjavio je muftija Kozlić.

Iskazao je radost što se Italija pridružila ostalim zemljama Zapadne Evrope u kojima Islamska zajednica u BiH ima dvanaest zajednica ili krovnih organizacija.

– Današnji datum bit će upisan zlatnim slovima zbog značajnog broja Bošnjaka koji žive u Italiji, kao i zbog naših očekivanja da se Bošnjaci iz drugih pokrajina i gradova u Italiji počnu okupljati u džemate i jedinstvenu IZBI. Istovremeno, ovo je za sve nas i dodatna obaveza da se uključimo i pomognemo našim ljudima da svoju zajednicu postave na zdrave i čvrste temelje, da im budemo podršku u svakom smislu – dodao je muftija.

Posebno je zahvalio Upravi za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH i direktoru  Razim ef Čoliću, zatim Mensuru ef. Pašaliću iz Odjela za dijasporu, kao i mr.  Muhamedu Jugi i mr. Muhamedu Fazloviću, ocijenivši da bez njihovih napora ovaj hairli posao ne bi bio okončan.

– Ovaj mubarek današnji posebno želim čestitati predsjedniku Fazlagiću i domaćinima u džematu Biella, Ajdinu Hrnjiću, Aliji Salihoviću i ostalima koji su se pobrinuli da nam ovaj današnji dan ostane u lijepom sjećanju. Na kraju, čestitajući našoj IZ u BiH ovaj današnji mubarek događaj, molim Svevišnjeg da nas pomogne u našim naporima da našoj djeci ostavimo u amanet Islamsku zajednicu Bošnjaka u Italiji kroz koju će čuvati i sačuvati svoju vjeru, islam, svoju islamsku tradiciju i kulturu, svoj bosanski jezik i vlastiti identitet- poručio je muftija Kozlić.

Izvor: Islamskazajednica.ba

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti